2010-08-12 260 瀏覽
專程約埋一家人再去幫襯呢間泰國小菜館,前兩日已經訂咗枱,去到人唔多,已經可以入座,由於天氣熱,指明坐室內。餐廳個菜牌選擇唔算好多,由於眼見價錢唔算太貴,份量又唔算太大碟,質素又唔錯,愈食愈高興,五個人,竟然點咗十幾樣嘢食!!泰式生蝦:正!蝦夠爽,個汁夠辣夠搶,好野味!忍唔住再讚多次正!!泰式拼盤(大):有香枼雞、香茅雞翼、香茅豬扒、蝦餅、蝦春卷等,份量唔算大,水準不過不失,當中蝦餅以最好味,彈牙得嚟外層好鬆脆,讚!泰式冬蔭功湯:點時好猶疑應該叫大定叫細,侍應好細心,話我地5個人叫咗咁多餸,不如要個細,一人一碗多啲啲。果然,份量恰到好處,湯料幾足,有鮮蝦、草菇等,入口微酸微辣,阿媽係咁讚,不過我覺得酸啲同辣啲仲正!柚子沙律:份量都幾大,有好多金柚肉伴住啲蘿蔔絲。金柚好清甜,配個酸酸地的沙律汁,好開胃。海南雞:今次再嚟幫趁,不多不少為咗呢個海南雞,上次食午餐覺得好滑,又有雞味,食過翻尋味!今次點咗半隻,全枱人無一不讚好,肉質真係滑得嚟不見血水 (好多地方做得滑得嚟但骨帶血,最驚! ),而且真係好有雞味,加上個醬汁帶薑味而香,好快,半隻雞就食哂!泰式無骨豬手:見到牆上貼住啲雜誌極力推介,於是

,不過我覺得酸啲同辣啲仲正!

泰式無骨豬手:見到牆上貼住啲雜誌極力推介,於是點嚟試,果然不負眾望!!與一般泰國豬手的最大分別,是這裡的豬手賣相"靚仔",切成一片片,像熏蹄。豬手皮很滑,有濃重膠質,口感佳,滷得入味,不需額外蘸汁,已很夠味!極力推介!!

泰北生菜包:捧上嚟已經香噴噴,入口比一般試過的生菜包乾爽,香葉的味較重,如果嫌唔夠辣,侍應教可以夾埋旁邊啲辣椒乾同吃,啲辣椒乾係佢地自家炒製喎!試過,好辣耶!

咖喱牛坑腩:雖然點咗好多嘢,但食泰菜總少不免要試下咖喱,於是點埋呢個咖喱牛坑腩,咖喱算OK,幾清,但可以再惹味啲,但啲牛腩,好腍,軟滑有肉汁,而且一啲都唔黏牙!吃得出係誠意之作!!

蒜茸豬仔包:見有咁多咖喱汁,點個嚟蘸汁吃,豬仔包焗得幾脆,配咖喱,唔錯!

鹽燒鰂魚:食到中段,阿爸見到隔離枱O個條好吸引,都要點番條。侍應細心提醒魚係即燒,要等二十分鐘,由於枱上已有好多嘢食,無問題。魚係在面上加咗海鹽,肚入面加塞咗香茅同香葉同燒,所以上來很香。魚燒得恰到好處,很滑,魚都幾鮮。所以雖然大家都好飽下,但仍然好快咁食哂條魚。

最後點多兩個菜,飛天通菜同埋混醬炒椰菜苗,都炒得好有鍋氣;較特別係後者,混醬味道濃郁惹味,原來係佢地自家調製,唔怪得出邊食唔到啦!

飲飽食醉,阿媽話想食埋甜品先走!!
好可惜,呢度甜品欠奉
,如果有埋甜品又多啲海鮮揀擇,就更perfect 喇!
泰式生蝦,個汁夠辣,蝦夠爽,I like it
泰式海南雞,又滑又有雞味,叫人食過翻尋味!
泰國無骨豬手,好少做到皮肉相連,入口膠質好重,皮滑得嚟不膩,口感極佳,好難得!
鹽燒鰂魚,店主話睇下街市有乜靚魚每天不同。今次係鰂魚,燒得啱啱好,魚肉厚而滑,阿爸大讚!
咖喱牛坑腩,咖喱算惹味,但令人印象最深刻還是牛腩,真係好軟腍,又唔黏牙,下次嚟必點!
泰式冬蔭功,微酸微辣,阿媽話好正,但我覺得酸啲辣啲更好!
柚子沙律,好多金柚肉,好甜,加咗啲紅蘿蔔絲咁,伴個汁酸酸地,幾開胃。
混醬炒椰菜苗,店主話個醬係自家製,好惹味好香,椰菜苗好青翠,入口無渣!
泰北生菜包,比一般生菜包乾身,而且混合著香葉香,好味。
蒜茸豬仔包,焗得幾香脆,蘸咖喱食,正!
2010-07-23
泰式生蝦,個汁夠辣,蝦夠爽,I like it
泰式海南雞,又滑又有雞味,叫人食過翻尋味!
泰北生菜包,比一般生菜包乾身,而且混合著香葉香,好味。
蒜茸豬仔包,焗得幾香脆,蘸咖喱食,正!