2020-10-26
今日黎到銅鑼灣希雲街,一聽個名就知係以蕃茄為主打的餐廳。我在星期六的中午到達,大概排隊排左大約半個鐘,值得稱讚的是店舖都很貼心放了2張長椅。店舖環境較狹窄,大約只有10張枱,枱與枱之間也算近。環境非常乾淨,當顧客離開後,店員會用清潔劑清潔枱面。採用自助式下單,只要scan 枱面既QR code 就可以睇到menu,頁面設計簡單,清晰易明,並附上食物圖片,跟著step by step 便可。食物選擇唔算太多,但都有齊豬、牛和雞,麵款都有5款可選。若覺主餸不夠,都可以另加8款健康配菜。特級安格斯牛肩胛刀削麵($70)湯底跟外面的蕃茄湯很不同,是很杰,很濃郁,帶點微微酸味,食得出落左好多蕃茄去煮。一共有4片牛肩胛,經過微微燒過,很重牛味,不錯。刀削麵側較硬身,掛湯力不太強。慢火澳洲和牛腱上海麵 ($72)牛腱煮到很軟身而不失口感,同樣地牛味也很濃,我比較喜歡上海麵,掛湯力比刀削麵好。總括來說,湯底和餸料味道都不錯,但可惜麵、餸和湯底不夠融合一起,再者,整碗麵調味好重,食完後都頗口渴。🔸🔸🔸🔸🌟價錢 - 6/10 🌟回頭指數 - 6/10🔺地址: 銅鑼灣希雲街5號地舖
特級安格斯牛肩胛刀削麵($70)
慢火澳洲和牛腱上海麵 ($72)
🔸🔸🔸🔸
🌟價錢 - 6/10