2019-05-16 2482 瀏覽
養心殿台式養生鍋這間台式火鍋店,無論裝修、佈置、餐具,都充滿台灣風,好有上次去台灣食火鍋的味道,侍應服務也到位,點餐及上菜也很迅速。寧神養心鍋加入20斤鮮魚、雞肉、豬肉,配上川芎、白芷、天麻、當歸等養生藥材熬製,奶白湯底魚鮮味濃,帶清幽藥材香,加上呢度的寧神養心鍋還寫明餚了4小時,夠曬火喉,立即叫返鍋試下!飲完大半碗湯都有少少暖胃嘅感覺,可能真係有藥用功效。餃子拼盤包括有極品水餃,鮮蝦雲吞,韮菜餃,麻辣牛肉餃,魚皮餃,水蓮餃,每款各兩隻,個人最喜愛麻辣牛肉餃,啖啖牛肉,麻味比較強,喜歡辣既朋友要一試,仲有韮菜餃,菜多肉少,感覺好清新。 鮮蝦雲吞和極品雲吞十分彈牙,很足料,啖啖都有蝦肉,不會很肥膩。手工丸類拼盤一共12粹每種味有2粒,可以一次過滿足我嘅好奇心!裏面有蝦丸,墨丸,梅菜逐肉丸,芝士包芯牛丸,黑松露蝦丸,同埋鵝肝墨魚丸。 黑松露蝦丸清香彈牙,梅菜豬肉丸夠特別,牛丸鲜甜,款款都好有口感,唔點野都好好味。極上雪花肥牛,肉質顏色已好吸晴了,雪花分佈均勻,肥瘦適中,只需淥一淥,送入口裹,即散發了牛的鮮甜味,再配上了濃湯的香味,將肉味提鮮,肉質嫩滑,入口即溶化。即炸午餐肉方面有驚喜!炸得
養心殿台式養生鍋

飲完大半碗湯都有少少暖胃嘅感覺,可能真係有藥用功效。

即炸午餐肉方面有驚喜!炸得外脆內嫩,我食完一件又一件!

雜錦蔬菜盤有娃娃菜、生菜、雜菇、粟米,選擇多,又新鮮,又甜。

台灣炸豆皮,食起黎其實同響鈴,炸腐竹差唔多,脆脆地,吸晒湯嘅精華。

如果喜歡中藥味道火鍋的朋友, 這間不容錯過。
2019-05-08