2023-12-21 311 瀏覽
昨天9人食生日飯,睇open rice食評滿心期待。食物咸,沒有live music,凍。頭盤點左piri piri shrimp, octopus salad, chorizo都係食評中必點菜式,結果全部勁咸。Octopus Salad $158 只有好少八爪魚,大量生洋蔥及芫荽。麪包不是食評中一片片多士,是一舊舊饅頭。Flamed Churico $155 (相中是2份 $310)除了有火燒效果同烤黑左,味道咸,唔juicy。都係配一舊舊饅頭。Piri Piri Shrimp $160心諗頭2道菜都咸到咁,已經好失望,賣相幾好但冇影相。個汁好咸,用黎點麪包只有咸味,有驚冇喜。食完前菜已經覺得好伏,主菜都唔敢叫多,叫了2隻whole piri-piri chicken。Whole Piri-Piri Chicken $260主要因為個餐廳名,the King of piri piri chicken。結果第一盤雞上枱一邊枱食完,第二盤雞都未上。情景好尷尬,一邊枱食晒第二邊仲又未有得食。雞冇乜Piri Piri味,曾經期待係Nando’s味道,但快餐店都比佢出色。薯條好咸,沙律菜汁少唔

Octopus Salad $158
Octopus  Salad

Flamed  Chourico  (2  sets  in  the  photo )

Piri Piri Shrimp $160

Whole Piri-Piri Chicken $260
Whole  Piri-Piri  Chicken

雞冇乜Piri Piri味,曾經期待係Nando’s味道,但快餐店都比佢出色。薯條好咸,沙律菜汁少唔平均。

隻碟好大但主菜係最細

叫了Sangria, 來的時候給了水杯。我地分好後又上多9隻水杯,但沒有供應水。再叫第二次Sangria今次用酒杯但成枱都已經係杯。

全晚最欣賞地方,冇計切餅費,生日有汽球,生日有多個蛋糕。店員及時提醒冇被抄牌。

侍應手寫落單,現場只有3枱客,埋單時侍應應該放工。沒有用機入單,突然換左幾個廚房出黎既人,佢地同心合力用左20分鐘埋頭苦幹做功課咁計好。

總結:
- 食物好咸,真係需要大大力提升
- 上主菜時間沒有同步,未能同時享用晚餐,左邊枱食完,右邊枱都未上
- 環境都坐得舒服,但沒有食評中live music或濃濃氣氛
- 侍應上到成枱都係杯,但又冇比水,食物未食完就成日問收唔收得碟
-廁所好污糟,廁紙成地都係

埋單盛惠$2152.7,已經比平時叫少左好多野食,因為太咸唔敢再叫,呢個價錢真係需要提升質素。感覺是餐廳轉了手,侍應都好似好新手,未能招呼大枱。