2017-11-12
近排天氣開轉涼,咁當然去打邊爐就最好,今晚同朋友去了間唔錯嘅火鍋店,雖然佢有私房菜,不過今就係打邊爐,而未選湯底前,店員就推介了呢個山西火麻茶,入口口感清新,因為有助抗衰老、失眠、降三高等效用,咁今晚就唔使怕啦!而湯底選了濃味嘅沙爹鍋$58,而牛當然係特級安格斯牛頸脊(大)$298,根住都係想吃嘅丸丸,同餃餃,個湯底一望就真係夠晒濃郁,大大碟牛頸脊,切成一片,上面嘅雪花肥紋完全清晰可見,一放湯一拖便可以入口,肉質軟熟嫩滑,正!而個自家制四寶丸$98,當中個流心咸蛋豬肉丸堅正,入口時嘅感覺就好似食緊咸蛋蒸肉餅嘅感覺,正,還有個手打芝士鮮蝦丸亦十分好味,煙韌彈牙,加埋入口流心嘅芝士,絕對係必吃推介!其餘嘅手打牛肉丸亦唔錯!加埋個招牌炸響鈴$48,一個字脆,即叫即炸,非常脆口,放湯一下,就要立即入口,否則整條容化!餐廳位置就係好多韓食為主嘅金巴利道尾,雖然要行多少少,但食物質素同價錢絕對相宜,天氣涼又係一個同朋友圍埋一齊打邊爐嘅好地方!
而湯底選了濃味嘅沙爹鍋$58,而牛當然係特級安格斯牛頸脊(大)$298,根住都係想吃嘅丸丸,同餃餃,個湯底一望就真係夠晒濃郁, 大大碟牛頸脊,切成一片,上面嘅雪花肥紋完全清晰可見,一放湯一拖便可以入口,肉質軟熟嫩滑,正!