2021-03-05 1513 瀏覽
話說我好少可會比劣評,仲係同一間店比兩次劣評。是咁的,等我同大家慢慢分享下當日發生左咩事。當日排隊買外賣既時候,我前面既一位顧客買個套餐。個收銀姐姐㩒左錯單,但又吾識改番岩,都擾攘左10-15分鐘左右。另一位收銀員番到黎先搞番掂。然後輪到我買,我就話要碗高麗菜麻辣雲吞(少辣)。順利買完之後,我就去左櫃檯另一邊等。突然個姐姐問另一位顧客,個雲吞吾小心落左芫荽,問佢接吾接受到呀。個顧客就話吾食芫荽,叫佢換個碗。咁佢地就換左第二碗。因為係半開放式廚房。然後,我不停聽到姐姐講小棠菜、小棠菜,但又無講過高麗菜呢個字眼。我當時立即提高警覺!因為我屋企人有幾次去買都被佢地fake 過,詳情請睇上次個食評。重頭戲黎喇!輪到我攞我果碗外賣。我問個姐姐係吾係高麗菜雲吞呀?個姐姐話係,叫我自己去睇啦喎。我打開一睇,吾對路喎,個雲吞係綠色餡(即係係韭菜或者小棠菜餡)。Ok, 即係佢地比錯左。我立即叫個姐姐過黎睇,又擾攘左一陣。佢地先「發覺」係小棠菜。改口問我要吾要啦,我話我只要高麗菜。然後就整過第二碗比我。都有講吾好意思既。不過依家諗番,懷疑緊呢碗就係上面另一位買家吾要果碗。因為我無見過佢地煮緊雲吞,同埋舊果
話說我好少可會比劣評,仲係同一間店比兩次劣評。

是咁的,等我同大家慢慢分享下當日發生左咩事。

當日排隊買外賣既時候,我前面既一位顧客買個套餐。
另一位收銀員番到黎先搞番掂。

然後輪到我買,我就話要碗高麗菜麻辣雲吞(少辣)。
順利買完之後,我就去左櫃檯另一邊等。

個顧客就話吾食芫荽,叫佢換個碗。
咁佢地就換左第二碗。

我當時立即提高警覺!

重頭戲黎喇!
輪到我攞我果碗外賣。
我問個姐姐係吾係高麗菜雲吞呀?
個姐姐話係,叫我自己去睇啦喎。

Ok, 即係佢地比錯左。
我立即叫個姐姐過黎睇,又擾攘左一陣。
佢地先「發覺」係小棠菜。
改口問我要吾要啦,我話我只要高麗菜。
然後就整過第二碗比我。
都有講吾好意思既。

不過依家諗番,懷疑緊呢碗就係上面另一位買家吾要果碗。
因為我無見過佢地煮緊雲吞,同埋舊果碗佢地無扔落垃圾桶。
而係見到佢地好似變魔術咁將D碗放黎放去,然後又蓋好又放響出餐個位。

你以為完啦咩。
我吾要既果碗「比錯左」既小棠菜麻辣雲吞(少辣)又係無見到佢地扔喎。
然後我聽到收銀個姐姐慫恿,一個40歲左右既伯伯買小棠菜雲吞。
仲問麻辣湯底ok吾ok,個叔叔話ok,而且要(少辣)喎。
咁多巧合,佢地最後有無比果碗懷疑經過上幾手既小棠菜麻辣雲吞(少辣),比果個伯伯。
咁就只有佢地知喇。

買番屋企食,發覺個高麗菜肉餡細左好多,吾知又係吾係為左慳料。

不過食落ok,豬肉味吾太出,不過今次個肉餡吾會有酸味。
我覺得似抽獎咁,永遠吾知邊次個肉餡會有酸味。

如果吾係突然間想食麻辣野,真係未必會主動幫襯。
麻煩請改善下,特別係疫情時期,吾好將上手吾要既食物比下手!
2021-03-04
20 分鐘 (外賣自取)