1K
2018-12-24 941 瀏覽
趁聖誕節假期我同行山友去行山樂,行山是一件很快樂的事,而且行完可以食番邪惡的午餐。今日約好行山友行龍脊到大浪灣, 我哋攀山越嶺竹行了兩個小時行到去大浪灣。時間剛剛好午餐時間到,我到就係大浪灣搵士多食餐肉蛋公仔麵,唔知點解總覺得行完山要食返個麵。其實士多數量寥寥可數,1間coffee, 3間士多,我同行山友就選擇了可樂士多,士多雖然細,只有5張檯面食客已坐滿的,而且感覺親民,見到咁多熟客幫襯,點都要去呢間。坐底已經聞到好厲害的鑊氣由廚房撲出嚟,單聞已經留晒口水,見佢哋送食物上檯賣相及味道都非常吸引,尤其是炒飯、蛋包飯及西多士通通都叫人睇到都吞口水, 肚餓指數急性。但我同行山友都指定要午餐肉煎蛋出前一丁, 慰勞自己咁辛苦行完整個過程。好呀~ 餐蛋出前一丁終於出現了, 圓形厚切的午餐肉, 如果可以再煎燶一點會更香, 煎太陽蛋非常漂亮, 出前一丁主動軟硬度剛剛好,好美味呀~我可以講性價比極高,呢碗麵只係$25蚊,市區同大排檔都做唔到呢個價。如果要杯凍檸賓都係$15蚊,價錢超級親民,唔會好似其他行山區食店開天殺價。我會下次為了這家可樂士多,再來大浪灣行山的,我要再試埋炒粉麵飯,突然我覺得石澳街坊

我會下次為了這家可樂士多,再來大浪灣行山的,我要再試埋炒粉麵飯,突然我覺得石澳街坊們好幸福啊~
  • 餐肉煎蛋出前一丁