2020-09-20
🍴陳皮蒸鮑魚比鮑魚仔大隻,老闆話係八頭鮮鮑。鮑身完整乾淨,厚身飽滿,濕潤彈牙,少少陳皮吊味,甘香鮮甜。新張期內晚市堂食每位送一隻,唔知優惠做到幾時,就咁叫就跟時價,當晚賣32蚊一隻。🍴豉椒炒蜆 HK$88入店之時,剛剛有幾箱海鮮送到,魚蝦蟹乜都有,頭先食過鮑魚返尋味,於是叫左碟豉椒炒蜆。先講個汁,岩岩好掛住d蜆,唔會多到浸住晒要尋寶,豉香突出,唔會太鹹太油。蜆肉新鮮無沙,炒完無乜縮水,好鮮甜。🍴冰鎮咕嚕肉 HK$98呢道菜曾經係第二度食過一次,覺得麻麻,外面唔夠冰凍,裡面只餘微溫,兩頭唔到岸,之後都無再食。呢道菜內外溫差的確幾難拿捏,唔通真係要用液態氮瞬間冷卻先得?不過見老闆極力推薦,比多次機會呢道菜啦。上菜後特登放左一分鐘先食,等佢表面更加冰涼。醬汁緊緊包住每粒肉,甜酸岩岩好。脆皮包得實塊肉,唔會皮肉分離,都算做到外冷內熱,外脆內軟,豬肉三分肥七分瘦,酥香可口唔油膩,而我亦都重拾對冰鎮咕嚕肉嘅信心。🍴聚友小炒王 HK$108大部分小菜餐館都會有一味小炒王,用料大同小異,而呢度嘅小炒王就有韭菜、芽菜、榨菜、魷魚、蝦乾、白飯魚、腰果,食材無乜特別,但炒埋一碟就幾夠鑊氣,好香,唔會太鹹,夠
🍴豉椒炒蜆 HK$88
🍴冰鎮咕嚕肉 HK$98
🍴聚友小炒王 HK$108
大部分小菜餐館都會有一味小炒王,用料大同小異,而呢度嘅小炒王就有韭菜、芽菜、榨菜、魷魚、蝦乾、白飯魚、腰果,食材無乜特別,但炒埋一碟就幾夠鑊氣,好香,唔會太鹹,夠乾身,碟底無多餘油份,炒功了得。
🍴蝦乾魚肚浸時蔬 HK$78
食左咁多肉,要叫碟菜清一清,上湯清甜,帶蝦乾蒜子香氣,可以當湯飲,白菜仔爽脆,魚肚都幾爽,不過我覺得轉用竹笙會更吸湯更夾。
食得出選料同廚藝都幾用心,價錢公道,唔係普通小菜又鹹又多油求其炒幾炒就算,同老闆傾左幾句,原來佢做左廚幾十年,對出品甚有要求,最近自己開左呢間店,希望水準保持到。
📍聚友小廚
沙田石門安群街1號京瑞廣場2期地下G9號舖