L'AMOUR

今個月真係少左出去堂食😞依幾日見數字回落左,大王🤴🏻又放假咁就梗係要……😏😏為左隆重其事🎉出去堂食依件事🍽我地去左食𝐅𝐢𝐧𝐞 𝐃𝐢𝐧𝐢𝐧𝐠法國菜🇫🇷依間餐廳仲係由🌟前文華總廚主理👨🏻‍🍳去到要先㩒鐘等店員開門🛎餐廳玻璃大門🚪玻璃好特別,開門先會變透明💎,閂門係矇矇磨砂咁😶‍🌫️~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•▪Soup▪▫️ Lobster Bisque Cappuccino ($128)湯面畫左花,旁邊又有花裝飾🌺入面仲有好多粒龍蝦肉🦞龍蝦味🦞夠濃但冇過鹹🥣配左塊烘到脆脆✨既蒜蓉包🧄🥖唔會搽左過多牛油搞到油淋淋🧈.▪Salad▪▫️Parma Ham Rocket Nuts Red Onion Cheese Salad ($188)淡淡紅色𝐏𝐚𝐫𝐦𝐚 𝐇𝐚𝐦🐖捲起左係正中間🤲🏻有𝟑條長長既,唔會好鹹,肉質軟軟🧏🏻‍♀️水牛芝士🧀連外皮都夠軟綿綿既😳唔係實的的個種🥰𝐍𝐮𝐭𝐬唔係單一 💁🏻‍♀️有杏仁 • 𝐏𝐞𝐜𝐚𝐧 • 腰果,𝟑款都係脆✨底既沙律菜🥗都幾新鮮,有火箭菜 • 菊苣 • 紅皮蘿蔔 • 紫洋蔥.......▪Pearl Barley▪▫️Pan
今個月真係少左出去堂食😞
依幾日見數字回落左,大王🤴🏻又放假咁就梗係要……😏😏
為左隆重其事🎉出去堂食依件事🍽
我地去左食𝐅𝐢𝐧𝐞 𝐃𝐢𝐧𝐢𝐧𝐠法國菜🇫🇷
依間餐廳仲係由🌟前文華總廚主理👨🏻‍🍳
去到要先㩒鐘等店員開門🛎
餐廳玻璃大門🚪玻璃好特別,
開門先會變透明💎,閂門係矇矇磨砂咁😶‍🌫️
▪Soup▪
湯面畫左花,旁邊又有花裝飾🌺
入面仲有好多粒龍蝦肉🦞
有𝟑條長長既,唔會好鹹,肉質軟軟🧏🏻‍♀️
水牛芝士🧀連外皮都夠軟綿綿既😳
唔係實的的個種🥰
▪Pearl Barley▪
▫️Pan Fried Scallops Pearl Barley w/ Black Truffle ($198)
𝟐大粒厚厚既帶子,輕輕煎香左表面🔥
中間唔會全熟晒,夠晒鮮甜😚
黑松露🖤除左煮成忌廉汁之外🤍
係帶子面都仲有𝐏𝐚𝐭🖤
用左薏米代替意大利飯🍚
食落比一般𝐑𝐢𝐬𝐨𝐭𝐭𝐨口感煙煙韌韌🤓
唔會煮過龍🙅🏻‍♀️爛𝐁𝐚𝐭𝐁𝐚𝐭 (唔會似糖水食到個種)😜
薏米飯粒粒都俾黑松露包住🤤
而且仲加左菇菇🍄增加口感。
▪Main Course ▪
▫️Beef Wellington ($398)
大王🤴🏻一見到就雙眼發左光🤩, 話一定要嗌📝
揀左𝟓成熟,𝐏𝐢𝐧𝐤𝐏𝐢𝐧𝐤💕
酥皮掃左蛋漿焗,表面金金黃黃⚜️
牛油味🧈超香,酥酥脆脆💫
牛柳🐃肉質嫩嫩,肉味夠濃🥩
冇比外層既菇菇🍄搶左味,
底下既薯蓉🥔一定唔係開粉既,堅薯味🤣
牛柳 & 薯蓉中間條幼幼長長既甘筍🥕 • 幼露筍🌱
旁邊仲用左唔同既蔬菜,食用花做裝飾🎨
Beef Wellington
Beef Wellington
▪Dessert
▫️Beauty and the Beast美女與野獸 ($138)
話我知🧐邊個女人唔鍾意收到🌹?
上枱時見到朵𝟐𝐃人手畫🖌既玫瑰🌹,
旁邊仲有個玻璃罩罩住🙈
Beauty and the Beast 美女與野獸
(溫馨提示💕𝐑𝐞𝐚𝐝𝐲影相📸打卡先好開玻璃罩)
打開個下煙霧💨由玻璃罩散出,
煙霧💨仲帶有玫瑰酒🌹既香味👃🏻
煙霧散左,你就會睇到有朵𝟑𝐃既玫瑰花😍
玫瑰花🌹用豆蓉唧成,中間包住蓮蓉餡🤲🏻
Beauty and the Beast 美女與野獸
食落唔會漿口,我覺得算係少甜😝
大王🤴🏻話覺得有食月餅(走皮)既感覺🥮
💁🏻‍♀️請教下大家,睇到 • 嗅到 • 食到 • 摸到係唔係算𝟒𝐃?🤔
▪Drinks▪
𝐌𝐞𝐧𝐮📖勁多選擇🤩
有酒精 : 紅 / 白酒🍷 • 𝐁𝐞𝐞𝐫🍺 • 𝐂𝐨𝐜𝐤𝐭𝐚𝐢𝐥𝐬🍸 • 𝐖𝐡𝐢𝐬𝐤𝐲🥃 ......
無酒精 : 𝐌𝐨𝐜𝐤𝐭𝐚𝐢𝐥𝐬🍹• 果汁🧃 • 汽水🥤 • 咖啡☕️......
揀左𝟐杯都係易入口😌
▫️Mojito ($92)
檸味🍋最出,加薄荷葉🌱,夠𝐅𝐫𝐞𝐬𝐡💦
唔會好甜,酒味唔算好重🤪
Mojito
▫️Chi Chi ($92)
雖然我好鍾意飲𝐏𝐢𝐧𝐚 𝐂𝐨𝐥𝐚𝐝𝐚🤭
但好怕會椰味🥥過重,會好膩🙈
不過依到比例控制得好好,
飲得到菠蘿味🍍
Chi Chi
▫️Hot🔥 • Coffee ($58)
▫️Cold❄️ • Coffee ($58)
總覺得食到尾 / 食甜品時🍮
係要飲咖啡☕️
餐廳🍽既咖啡係用黑糖漿🤎
濃郁𝐝之外,營養價值都高𝐝👏🏻
Hot🔥 • Coffee
Cold❄️ • Coffee
🔺 以上價錢 💁🏻‍♀️需另加𝟏𝟎% 服務費
🔺大廚👨🏻‍🍳好有心機,每一道菜都擺到靚靚🥰,會用食用花🌺配搭 • 醬汁畫畫🎨做裝飾
🔺店員服務好好👍🏻
🔸會主動拎碟(仲係𝐋𝐂😳)俾我地𝐒𝐡𝐚𝐫𝐞野食🤗
🔸野食唔會一次過上晒,會留意住😆食完一樣,先上下一樣💃🏻
🔺餐廳內在環境
🔸一入去就望到個延伸到天花板既大酒櫃🍻🥂