2017-05-22
上個禮拜六,又去咗元朗,去到中午時肚餓,就諗住去一間日本放題度食啦,見到都有唔少人推介咁所以就去試吓!經過門口嘅時候見到有磯燒海鮮,嘩,好似好正喎,之前係得日本先由嘅原來依家都有喎!我哋呢個時間入去,因為星期六日,所以就應該$178一個人,再加10 %嘅服務費,平均就$198 一個人!坐低左就即刻睇到枱面有一畳order 紙,都算放得整齊,分咗類別,有刺身、壽司、蔬菜等。最令我關心嘅梗係磯燒海鮮啦!見到枱面都有一Gas爐已經準備好!GO!GO!我填緊order紙,店員已經同我地講會有盤海鮮拼盤備俾我哋,正!呢個海鮮拼盤,我最欣賞嘅就係佢個隻大蝦!足足用咗一隻手掌咁長,知道亦都其實鮮甜我諗大概烤到佢兩邊都係紅色就食得啦!另外個拼盤亦都有帶子同埋蜆,都係10分鮮味,海鮮真係我嘅最愛!中間蟹殼要你自己親自動手去下廚,店員同我講話要將蛋打開,然之後撈勻嗰啲蟹肉!味道好得意,有蟹肉的鮮甜再加蛋的香味!當然除咗學下燒烤嘅海鮮,亦都不能少了我最喜愛的刺身,刺身嘅種類亦都有不少,不過我最愛的,就是大蝦、三文魚、和八爪魚,這幾款都是重複點了不少次!最後,其實都食得七七八八,見到有一張單,寫着磯燒煮食,上
我哋呢個時間入去,因為星期六日,所以就應該$178一個人,再加10 %嘅服務費,平均就$198 一個人! 坐低左就即刻睇到枱面有一畳order 紙,都算放得整齊,分咗類別,有 刺身、壽司、蔬菜等。最令我關心嘅梗係磯燒海鮮啦!見到枱面都有一Gas爐已經準備好!GO!GO!
最後,其實都食得七七八八,見到有一張單,寫着磯燒煮食,上面其中一款是十分特別的,就是蝦膏海膽粥,於是點了1份。
要自己親手將米飯、海膽、蟹膏放入鍋內煮,大概10分鐘到就ok,好味!
當中飲品是任飲,吃包後更加可以雪糕甜品和生果!