2023-07-18 142 瀏覽
生日前後嘅時間,總會食咗好多餐生日飯。阿媽剛巧放假,話約食餐生日飯,簡單吃就約居酒屋應該最好,一來乜都有得食,二來又可以控制住唔會吃太多。之前喺土瓜灣已經好想食呢間居酒屋,原來九龍城都有間分店,於是就訂咗兩位試吓,誰知呢度仲要有加$98就有兩個小時嘅任飲啤酒同清酒優惠,本來唔想飲,結果都係照飲。送嘅前菜都幾好食,一如平常居酒屋,水準唔會太差。先來的厚切牛舌芯,夠熱夠厚,鹹左少少,但無損其表現。蟹羔玉子燒,入面嘅蟹羔都算幾澎湃,而且玉子好滑。漬物三點,牛旁,辣蒜頭同淹蘿蔔,送酒絕對係一流。前菜的胡麻蕃茄沙律,阿媽話未試過咁新鮮,蕃茄甜到一個地步,一食就知道係日本飛機貨。唐揚炸雞炸得剛好,熱辣辣面咬落去有強勁的肉汁,送啤酒係不能說的好。厚燒豆腐又係盡顯功架,一試就知道居酒屋嘅水準。青森青提豚肉卷同富士蘋果豚肉卷,以兩種唔同嘅水果去做嘅串燒,減低串燒嘅油膩感,個人覺得富士蘋果個味特別啲。紫蘇三味雞肉串,呢個絕對係我當晚嘅最愛,紫蘇嘅香氣夠,雞肉唔會過火,依舊好嫩滑。粟米加左牛油去燒,又點會唔好,唯獨唔好係一串串應該食得方便啲。兩個人簡簡單單食,每人都係幾百蚊,唔使大魚大肉,傾吓偈咁就一餐,生

生日前後嘅時間,總會食咗好多餐生日飯。

送嘅前菜都幾好食,一如平常居酒屋,水準唔會太差。

先來的厚切牛舌芯,夠熱夠厚,鹹左少少,但無損其表現。

蟹羔玉子燒,入面嘅蟹羔都算幾澎湃,而且玉子好滑。

漬物三點,牛旁,辣蒜頭同淹蘿蔔,送酒絕對係一流。

厚燒豆腐又係盡顯功架,一試就知道居酒屋嘅水準。

兩個人簡簡單單食,每人都係幾百蚊,唔使大魚大肉,傾吓偈咁就一餐,生日唔一定要大排筵席,最緊要開心就夠。