餐廳:永共嚐 (尖沙咀)地址:尖沙咀赫德道2號地舖尖沙咀同上環兩間Bar Pacific同社會責任企業——永共嚐合作,喺日間比佢哋以社企Cafe形式經營,以永續、共享同共嚐嘅理念營運,希望喺提倡環保嘅同時♻️,可以幫到社會上有需要人士❤️永共嚐致力培訓同幫年輕咖啡師創業,另外回收咖啡渣,一部份去循環再造成咖啡杯同餐具等🍴,食客消費滿 3 次就可以換到一隻35%咖啡渣隨行杯😍;另一部份咖啡渣透過社企旗下嘅培訓計劃,去培訓一啲病患照顧者、低收入家庭主婦整手工藝品再拎去賣,扣除成本後就成為佢哋嘅收入👍我今次就去咗尖沙咀嘅分店,餐廳嘅裝修的確有別於一般嘅Bar Pacific,佢哋以「木漾邂逅」為主題去佈置,唔同嘅植物裝飾彷彿形成一個園藝小角落,仲有一幅可以俾人留低回憶/心事嘅小牆🔖,令每一個人嘅心聲都可以成為餐廳嘅一部份佢哋最近推出咗一個DINE WITH ME TOGETHER SET($288),當中包括兩份意大利飯/意粉主食、一份小食拼盤/沙律🥗,另外仲有兩杯飲品☕️,呢個價錢有咁多嘢食真喺好難喺出面搵到。適逢慶祝生日🎂,永共嚐仲好好咁幫我將小食轉咗做甜品,值得加分😎✝️黑松露忌廉雜菌魷魚墨魚
餐廳:永共嚐 (尖沙咀)
地址:尖沙咀赫德道2號地舖

✝️黑松露忌廉雜菌魷魚墨魚咀意大利粉
除咗有鮮香爽韌嘅魷魚同墨魚咀🦑,面頭仲放咗一小球黑松露醬,
撈埋本身用忌廉同雜菌煮好嘅意大利粉,食落無我想像中咁滯,而且份量都幾多👍

✝️醬香南瓜帶子蟹肉意大利粉
用南瓜蓉加忌廉整成醬汁,加入蟹肉碎同迷你帶子,
另外仲有車厘茄同三色椒增加意粉嘅顏色,味道相對較為清淡唔膩,若隱若現嘅鮮味又幾有驚喜🤩

✝️朱古力心太軟伴雲呢拿雪糕
即製嘅心太軟入口嗰陣仲喺熱辣辣🔥,切開鬆軟嘅外層就見到朱古力醬輕輕流出,配埋香濃嘅雲呢拿雪糕一齊食🍨,
形成冷熱對比嘅口感層次,職員仲即場畫上「Happy Birthday」同用咖啡豆朱古力去裝飾,相當有心🥰

特別一提Cafe所提供嘅咖啡都喺用永共嚐自家烘焙嘅咖啡豆☕️,飲落醇香濃郁,最重要喺佢哋有一部咖啡打印機,
只要食客上傳一張相,就可以打印落杯咖啡到,幫食客製造一杯獨一無二嘅咖啡,雖然當日整咗三次先成功,但確實留低咗一個相當唔錯嘅回憶🥳
2024-05-03
15 分鐘 (堂食)