2017-09-13 6924 瀏覽
「潮福蒸氣石鍋」可以話係蒸氣海鮮鍋嘅鼻祖 年半前食過一次 個時剛剛流行蒸氣石鍋 而且所有海鮮都係要單點 都幾重皮下而家重新包裝唔同哂 套餐包一定數量嘅海鮮加指定配料飲品無限追加 成件事抵諗哂今晚豬先生同豬小姐決定再此飲飽食醉位置係旺角同大角咀中間 豬小姐覺得太子站出會比較近晚上八點半到達 接近爆場!環境係酒樓嘅裝潢 非常熱鬧 充滿人氣比較適合大伙兒邊食邊吹水唔抹咀哈哈講解下套餐先 相當豐富!套餐包括有燉湯 乳鴿 龍蝦 貝殼盛盤 自選粥底及自選四款海鮮 最後仲有任食任飲嘅配料點心及飲品先上燉湯兩盅淮杞燉龍躉骨湯飲落清而潤姬崧茸燉螺頭湯味道帶甘甜兩款湯都比人真材實料嘅感覺 十分滋潤再尼係每人半隻乳鴿乳鴿燒至外層脆皮 鴿肉亦唔會嚡口 每咬一下都溢出邪惡香油 惹味到不得了!貝殼盛盤排住隊等我地食有三到四款貝類海產 有沙白 珍珠蜆 螺等等只需一陣 佢地已經乖乖張開哂口 等我地品嚐全都新鮮富海水味 唔腥臭又無沙 都算新鮮貨啊!龍蝦半隻有得食!龍蝦鋪上蒜蓉一齊蒸 係提鮮嘅完美配撘!龍蝦超容易起肉 肉身彈牙入味 好爽!一啖放入口 真係好滿足大元貝 蟶子皇 鮑魚同埋龍躉件就係我地自選四款海鮮嘅final
「潮福蒸氣石鍋」可以話係蒸氣海鮮鍋嘅鼻祖
都幾重皮下

今晚豬先生同豬小姐決定再此飲飽食醉

位置係旺角同大角咀中間 豬小姐覺得太子站出會比較近

晚上八點半到達 接近爆場!
環境係酒樓嘅裝潢 非常熱鬧 充滿人氣

比較適合大伙兒邊食邊吹水唔抹咀哈哈
講解下套餐先 相當豐富!

先上燉湯兩盅

貝殼盛盤排住隊等我地食

有三到四款貝類海產 有沙白 珍珠蜆 螺等等
只需一陣 佢地已經乖乖張開哂口 等我地品嚐
貝殼盛盤
全都新鮮富海水味 唔腥臭又無沙 都算新鮮貨啊!
龍蝦(半隻)
龍蝦半隻有得食!龍蝦鋪上蒜蓉一齊蒸 係提鮮嘅完美配撘!
龍蝦(半隻)
龍蝦超容易起肉 肉身彈牙入味 好爽!
一啖放入口 真係好滿足

大元貝 蟶子皇 鮑魚同埋龍躉件就係我地自選四款海鮮嘅final choice

因為已食貝殼盛盤嘛 所以唔再揀貝類了 揀其他海產類試下
大元貝
大元貝肉身好厚而且大粒
大元貝
肉質實淨但未至於韌 加入惹味蒜蓉及索味粉絲同蒸 好一味家常小菜 送飯相當一流!
蟶子皇
蟶子皇以同樣嘅材料去蒸焗 蟶子肉充滿彈性
蟶子皇
咬落彈牙充滿嚼勁!嚼下嚼下 好過癮
鮑魚 龍躉件
鮑魚
鮑魚鮮味十足 蒸嘅時間岩岩好 口感唔錯!軟腍又易咬 無牙婆都食到哈哈
龍躉件
龍躉件誇張到不得了!大大舊龍躉連皮上!
龍躉件
魚肉肉質細嫩又滑溜 不添任何調味料去食天然鮮魚味

厚厚的魚皮充滿膠質 係骨膠原嘅感覺!女士們食多啲 皮膚都靚啲

不過一定要趁熱食 凍左會變腥 浪費哂
任食嘅配料選擇都唔少 不過去到尼刻聲稱大胃王嘅豬先生都已經有六 七成飽
不過點都要叫尼試下嘅!
係咁多款手制丸當中 最有水準嘅係蝦丸 彈牙得尼蝦味亦夠 推介!

牛丸都唔錯 充滿鮮甜肉汁 牛味濃
馬拉糕 荷葉飯
最令人驚喜嘅係馬!拉!糕!
馬拉糕
難怪份量咁多!
粥嘅口感唔夠綿密 味道比較清淡 同時係無海鮮精華汁液嘅粥底
其實尼「潮福」食海鮮已夠滿足
新鮮!足料!選擇夠多!粥底?!跑龍套而已
題外話/補充資料: 整體尼講 海鮮全都十分新鮮 用料唔馬虎! 而且全程有侍應姐姐控制每款海鮮蒸嘅時間 唔會令海鮮唔熱或者過熟!細心又抵讚!
2017-09-07
10 分鐘 (堂食)