2020-04-15
【新志興至尊燒鵝大王】『九龍篇-黃大仙區』再承上一個食評,事緣呢餐DINNER係我地已經行完東壩筋皮力歇既時候,幫我地差差電打打氣。行到落山腳之後,咁岩有個巴士站可以搭96R巴士經過彩虹,當然二話不說即刻BOOK位食呢間神級大排檔 - 新志興至尊燒鵝大王。如果無BOOK位既話,基本上係想食都無得食。呢間神級大排檔晚晚都會爆哂棚,所以如果大家經過彩虹又想食既話,一定一定要BOOK位啊,親。我地抬左30mins 巴士黎到之後個成間大排檔都爆哂棚,就算有BOOK位都要等20mins。雖然我地真係好肚餓,但係為左食呢間神級大排檔,我地並唔會咁輕易就放棄。等左20mins 終於到我地啦,雖然比人發配邊疆,但係認真真係值。一坐落台由於團友們行完山已經極度肚餓既關係,所以二話不說先叫左個豉油皇炒麵。之後我地Order既餸有黃金魚皮、脆皮炸大腸、酥炸桶蠔、志興秘制燒鵝、啫啫雞煲、馬拉盞炒芥蘭同埋避風塘釀茄子。由於每道餸都十分出色,所以我唔每道都講啦,直接打大佬啦。先講個酥炸桶蠔先,好食唔在講。個SIZE真係大到嚇死人,成隻手掌咁大。再講個口感,你以為成舊都係炸粉,少年你太年輕了,其實個炸粉Layer
『九龍篇-黃大仙區』
先講個酥炸桶蠔先,好食唔在講。個SIZE真係大到嚇死人,成隻手掌咁大。再講個口感,你以為成舊都係炸粉,少年你太年輕了,其實個炸粉Layer 好薄,成個核心都係隻桶蠔黎。再講講個做法,你又以為佢炸到乾爭爭,你只會變得愈黎愈年輕吧,小孩。一咬落去啖啖汁,正到不得了,仲要隻蠔脹卜卜,真係出色到無得彈。
再講個志興秘制燒鵝,呢隻燒鵝簡直係好味到核爆,上台已經感受到佢岩岩燒起既新鮮,賣相已經唔錯。重點係一咬落去啖啖汁,真係好味到痴線,再講D肉質軟身,唔似出面有D擺得落既燒鵝D肉咁煙UN。比起出面燒味鋪黎講真係更更更更加好食,可以感受到呢間神級大排檔同埋出面既分別,呢得新志興真係一定一定要食佢隻燒鵝,下次我地就算六個人都好,我地都會考慮叫一隻好過半隻唔夠分。
總括而言,呢間神級既大排檔真係無得彈,暫時呢間大排檔係係本尊排行榜既第一位,碟頭大碟又上台快,而且仲要不失味道,更比其他大排檔有更出色既表現,除左讚之外,都只有係讚。
各位鍊金術士有興趣都可以試下,歡迎PM 交流下。
識食‧你都會係食の鍊金術士
題外話/補充資料:
下單食物包括:
1. 豉油皇炒麵($65)
2. 黃金魚皮($78)
3. 脆皮炸大腸($88)
4. 酥炸桶蠔($198)
5. 志興秘制燒鵝(半隻$230)
6. 啫啫雞煲($78)
7. 馬拉盞炒芥蘭($78)
8. 避風塘釀茄子($78)
9. 生炒骨($78)
評分 💯 (5分為滿分)
味道 : 👍👍👍👍 👍 (神級大排檔唔講得笑)
性價比 : 💲💲💲💲💲 (價錢同質素係非常合理)
環境:🌴🌴🌴 (場地夠哂大夠哂大排檔氣氛,要靚場地裝修就幫你唔到)
服務態度:🗿 🗿 🗿 (員工ACTION夠哂快,出餐又夠快,大排檔禮貌招呼就比唔到你啦)
敗北地方:其實無,就算有都係雞蛋里挑骨頭。