2016-05-09
之前行街多數食日本菜,韓國菜或者西餐,巳經食到厭。近來愛上食泰菜, 喜歡果種酸酸辣辣既感覺。問過朋友,佢叫我試下九龍城呢間老字號金蘭花,於是放工去左呢間食。‧冬蔭功朋友叫我必試呢度既冬蔭功,我叫左碗細既。個湯睇落好濃咁。飲一啖試下,WOR~ 即刻愛上! 香茅味好重好正,酸同辣都好夠勁道。成個湯好多香料浸住,D蝦Size都夠大,湯又夠濃郁,真係真材實料!曾經去過幾次泰國玩,覺得呢間既冬蔭功仲好飲過好多泰國果邊既餐廳。算我朋友無介紹錯啦~‧炒椰苗泰國既菜,賣相翠綠,食落爽口,蒜蓉味都幾惹味。OK~‧泰式生菜包生菜食落都新鮮爽脆。肉碎炒得好香又唔會好肥。食落去又係我最鍾意既酸酸辣辣,好開胃。生菜包住肉碎食,食完一塊又一塊都唔唔覺飽。最後我連墊底果塊菜葉都食埋。‧醬爆蝦丸一上枱仲感受到果種剛剛係油度炸出黎既熱度。賣相已吸引,大大粒又脹又飽滿。侍應提我咬果陣小心中間D醬料好熱,於是我先咬開一個細洞,慢慢啜下,入面個醬熱辣辣好濃好香,有好多一粒粒應該係蟹籽既野好有口感。蝦丸表面炸到香脆,入面果層蝦膠好彈牙好有咬感。值得一試~‧金邊粉炒得幾有鑊氣,夠乾身唔油膩,入口彈牙,甜、酸、鹹咩味都有齊,仲有花
‧冬蔭功
泰國既菜,賣相翠綠,食落爽口,蒜蓉味都幾惹味。OK~
炒得幾有鑊氣,夠乾身唔油膩,入口彈牙,甜、酸、鹹咩味都有齊,仲有花生碎撈埋一齊食,味道層次豐富到不得了,超開胃,我諗我自己KO一碟都無問題。