2022-12-09
本店位於日本橋既過江龍金子半之助香港開鋪都有幾年,剛剛開業時都試過幾次唔錯,今日再黎睇下水準有無變到。餐廳同其他天丼飯餐廳既唔同就係呢到採用日本特製高級胡麻油去炸天婦羅,用胡麻油製成的天婦羅芳香撲鼻及色澤會較深,麻油既香氣街外都聞到。餐廳人潮無以往剛開業時咁墟冚,坐得比舊時舒服,而且人潮小左,餐廳無咁嘈,可以靜靜的品嚐食物。當日嗌左松葉蟹天丼、江戸前天丼及迷你天丼拼稻庭烏冬。松葉蟹天丼,冬季係食松葉蟹既季節,一碗內有兩隻蟹腳、海老、小柱魷魚天婦羅、莢碗豆、海苔及溫泉蛋,配料份量都幾多,每啖飯都可以有配料去送。蟹腳都算大隻,咬落肉質爽彈,鮮甜但可惜蟹味唔算好濃;海老肉質都爽彈,唔會過老;最欣賞既係小柱魷魚天婦羅,即係以元貝仔及魷魚炸成既天婦羅餅,食落有油香而且啖啖肉,十分鮮味。江戸前天丼,與松葉蟹天丼配料一樣但蟹腳就換上星饅天婦羅,星饅足足有30CM長,食落肥美厚肉而嫩滑,食完好滿足。稻庭烏冬以醬油湯做底,上菜時店員會送上成個藥箱咁大既配料盒上枱,盒內有木魚花、昆布、蔥花、天婦羅碎及溫泉蛋,方便食客自己添加不同配料。配上迷你天丼食,又飽肚又可以試多樣食物,岩哂D心大心細諗唔到食咩的朋友。
當日嗌左松葉蟹天丼、江戸前天丼及迷你天丼拼稻庭烏冬。
知道坊間有餐廳既天丼既天婦羅係脆的,但其實傳統做法既天丼會將新鮮炸起既食材放上飯面,然後再均勻淋上天丼醬汁,目的係令每件天婦羅都能沾上醬汁。所以天丼的天婦羅並不像一般天婦羅脆口,而追求的是每件天婦羅都能適量沾有醬汁,而金子半之助使用古早秘傳醬汁,更能重現江戶時代風味。兩種做法各有所好,而鍾意汁撈飯既我就比較喜歡傳統做法。
整體黎講水準保持到,但可能因為掛住影相既關係食物溫度就攤凍小小,記得唔好同我一樣相機食先,正野係要襯熱食~