2017-10-13
街坊價、街坊服務、街坊味道!好親切呀,一定會再黎呢度!講緊既係邊度?就係阿翁廚房啦!舖頭位於筲箕灣既一條小巷,鄰近港鐵筲箕灣站,方便易達上海野又點可以唔食小籠包呢?我地一叫就叫左八只,抵啲嘛,哈哈上湯小籠包小籠包好肥大,漲卜卜夾起好贅手,好多湯汁係入面!餡料好足,味道剛好,皮薄,一咬開啲汁流晒出黎,正!鮮肉鍋貼另一樣上海代表作就係窩貼啦!一樣係皮薄餡靚!透出入面粉粉地色既豬肉。個皮煎到好脆,唔算好油。餡除豬肉外,仲有菜,味道唔錯!四色拌盤-五香牛展較薄身,入味,五香味唔會太重。-蔥油拌海蜇同平時食開既多左重蔥香味,亦有油香味,海蜇好爽口。-香菜拌木耳木耳爽口,唔算辣,有少少麻。-上海燻魚好特別,唔識形容個味道,食落甜甜地,咸咸地,個醬油好香,有食新年食物既感覺!幾好食!燻魚九黃炒鱔魚好夠鑊氣!熱辣辣,好香!黃鱔肉係一舊舊,唔會好似其他地方食既得一條條絲甘少,啖啖肉!炒得好均勻,夠味道!送飯一流!豆沙鍋餅即叫即做!好脆口!餅皮唔會好厚,夾住甜甜既豆沙蓉!正!如開始所說,幾中意呢間餐廳,抵食又有水準!好多食物都係餐廳自己調校同包,如生煎包、窩貼、小籠包等。支持!
上湯小籠包
小籠包好肥大,漲卜卜
鮮肉鍋貼
餡除豬肉外,仲有菜,味道唔錯!
四色拌盤
-五香牛展
較薄身,入味,五香味唔會太重。
-蔥油拌海蜇
同平時食開既多左重蔥香味,亦有油香味,海蜇好爽口。
-香菜拌木耳
木耳爽口,唔算辣,有少少麻。
-上海燻魚
燻魚
九黃炒鱔魚
豆沙鍋餅
即叫即做!好脆口!餅皮唔會好厚,夾住甜甜既豆沙蓉!正!