2017-06-12 1046 瀏覽
朋友都唔係住深水埗區,唔知呢頭有咩好食,就等我呢個地頭蟲去帶佢地食好野~深水埗出名嘅係大排檔就走唔甩。係佢搬新舖之前食過,非常欣賞,加上小菜就係適合一班人一齊食。搬左舖之後果然唔同D,環境夠光猛又企理好多,不過就少左D以前係舊址個種懷舊感覺,變得唔再係大排檔格局。不過野食先係最重要嘅環境都係其次~首先推介嘅係呢個薯仔牛柳粒!唔好睇佢賣相平平,係真係真係好正牛柳夠稔又入味,配埋黑椒嘅香味簡直一流不過我成碟最欣賞嘅並唔係佢,而係D薯仔!哇真係唔講得笑,薯仔煮得岩時間,完全唔係「實的的」嘅口感,加埋D汁完全征服晒我地全部人本身熱愛薯仔嘅人千祈千祈唔好miss 左呢道菜!呢個漁香茄子煲都唔錯,比較大份,適合多人share,而味道都好香,非常好送飯!本來漁香茄子就係我好鐘意嘅菜式之一叫咕嚕肉嘅原因係佢夠common,真功夫係呢D餸菜先可以顯露出黎。不過呢度嘅咕嚕肉就平平無奇,冇咩驚喜。我D fd 就話覺得有少少韌,呢D就見仁見智啦~我就唔太覺嘅。平平無奇no.2 金銀蛋莧菜。係餸飯系列嘅一員最後一樣就係金沙鮮魷。朋友話想試就叫左。本身冇見識嘅我以為金沙鮮魷即係金沙骨嘅fd,上到台完全呆左,係朋友
不過野食先係最重要嘅
環境都係其次~
牛柳夠稔又入味,配埋黑椒嘅香味簡直一流
本身熱愛薯仔嘅人千祈千祈唔好miss 左呢道菜!

平平無奇no.2 金銀蛋莧菜。係餸飯系列嘅一員

最後一樣就係金沙鮮魷。朋友話想試就叫左。本身冇見識嘅我以為金沙鮮魷即係金沙骨嘅fd,上到台完全呆左,係朋友解釋返先知原來係用咸蛋黃所整嘅。唔係講笑大家睇到相都見到味餸幾油下
一路食一路擔心緊自己嘅膽固醇
不過食完先算啦哈哈~
岩岩上台個陣即食都幾熱,不過個陣食係最好味嘅~咸蛋黃令D魷魚食落加添左D咸香,加埋佢岩岩炸起熱力令佢口感冇咁油膩。對於平時只係食開椒鹽鮮魷嘅我黎講呢種新食法都幾特別,雖然食得多會開始覺得有好好膩,但都係覺得可以再戰
果然越唔健康嘅野越吸引
但係大家千祈唔好比佢放涼,一凍左炸粉皮會稔,吸埋D油都咪話唔恐怖~炸野一定係要新鮮炸起熱食先好食嘅~
食左咁多野每人最後都係$9X,大排檔果然就係好食又價錢平民嘅窮人恩物
  • 薯仔牛柳粒