2021-05-27
差唔多年年都要去一次泰國既我,忍唔住要係香港搵返間令我可以回味下泰國的餐廳。餐廳佈置有少少似泰國night market的食肆,裝修係有少少賣懷舊玩具嗰種感覺。牆上面水有好多遊戲放晒係度做裝飾,雖然唔知玩唔玩得,但相信疫情前呢度夜晚會係有好多人嚟飲返杯食下小食chill下。船麵賣相同泰國食既有9成相似,其實分分鐘仲靚過泰國😂見到湯底好深色再加埋泰國炸豬皮都知應該無黎錯😌我地為左可以食多幾款野,所以2款船麵都叫左細size,不過都好足料架!雙丸金邊粉(牛丸,豬肉丸)各種丸有2粒,去開泰國的朋友仔應該都知佢地肉丸好爽口好好味。仲有蘿蔔,通菜,炸豬皮,真係睇唔出同泰國食的有咩分別,一句講晒好回味!另一碗係牛肉金邊粉,入面有肥牛,牛腩,牛丸。牛腩好腍,出色過好多牛腩鋪。食食下仲發現枱面貼左張紙寫住秘製醬料空運黎架👏🏻👏🏻👏🏻 海南雞飯泰式海南雞飯本身會配一個辣汁,我地加左$5要配埋個水門醬。全部野加埋一齊食,盲測的話真係會以為自己去左泰國,味道一流,可惜只係叫左細碗唔夠喉。椰青(唔甜唔收錢)佢門口+餐牌都寫到明椰青唔甜唔收錢架,令人非常期待有幾甜。係泰國我都係飲椰皇多過椰青因為怕唔甜,店員一
船麵賣相同泰國食既有9成相似,其實分分鐘仲靚過泰國😂
見到湯底好深色再加埋泰國炸豬皮都知應該無黎錯😌
雙丸金邊粉(牛丸,豬肉丸)
食食下仲發現枱面貼左張紙寫住秘製醬料空運黎架👏🏻👏🏻👏🏻
海南雞飯
泰式海南雞飯本身會配一個辣汁,我地加左$5要配埋個水門醬。
椰青(唔甜唔收錢)
佢門口+餐牌都寫到明椰青唔甜唔收錢架,令人非常期待有幾甜。係泰國我都係飲椰皇多過椰青因為怕唔甜,店員一放低我就即刻飲左啖,果然係好甜😍而家諗返起都想再飲,實在太適合係夏天飲!
咸檸七
一睇個杯就知係泰國風啦,比其他餐廳好夠味架,不過俾椰青搶左風頭。
相信有排都仲未飛得,應該好快又會再黎食。