2021-11-21
媽媽鐘意食川菜,臨近年尾出bonus, 決定請媽媽食餐好既!上網搵到呢間餐廳個名幾特別,感覺上係幾年輕幾fresh既川菜 就帶媽媽專登出到黎銅鑼灣,希望可以穿越時光食川菜餐廳既裝修好靚,好光猛,天花上既水晶燈十分搶眼我地嗌左3樣前菜冷盤,1個主菜同1個小食首先上既就係酸辣魚皮,冇改錯名,真係又酸又辣,辣度十足既一味菜,雖然媽媽鐘意食辣,不過都要嗌返杯凍飲去解一解辣嗌左橙汁同埋白桃花茶白桃花茶外貌幾靚,都岩打卡。涼拌海蜇雲耳,麻油味十分濃郁中和返剛才食魚皮既勁辣 海蜇爽口蒜泥拍青瓜,蒜泥味十分特出,不錯我地食完3個冷盤後,等多一段時間就輪到黃金椰菜花上菜好多蛋皇碎,炒得幾入味。最後既主菜 - 酸菜鱸魚份量好大,2個人完全夠食,鱸魚好滑,酸菜湯底亦幾重胡椒味,幾惹味另外有寛粉伴碟,煙煙韌韌好食最後既最後,當然仲有糖水先令到呢一晚更完滿啦我地嗌左紅糖冰粉,冰粉口感似白涼粉有西瓜,芝麻,nuts 撈埋一齊,口感幾特別我同媽媽彷彿穿越左時光,呢餐飯感覺過得非常快,但其實我地邊傾計邊食飯連埋上菜時間,係閒日既晚上都逗留左差唔多個半鐘真係歡樂既時光過得特別快呀!
餐廳既裝修好靚,好光猛,天花上既水晶燈十分搶眼
我地嗌左3樣前菜冷盤,1個主菜同1個小食
嗌左橙汁同埋白桃花茶
白桃花茶外貌幾靚,都岩打卡。
涼拌海蜇雲耳,麻油味十分濃郁
中和返剛才食魚皮既勁辣 海蜇爽口
蒜泥拍青瓜,蒜泥味十分特出,不錯
我地食完3個冷盤後,等多一段時間就輪到黃金椰菜花上菜
好多蛋皇碎,炒得幾入味。
最後既主菜 - 酸菜鱸魚
另外有寛粉伴碟,煙煙韌韌好食
最後既最後,當然仲有糖水先令到呢一晚更完滿啦
我地嗌左紅糖冰粉,冰粉口感似白涼粉
有西瓜,芝麻,nuts 撈埋一齊,口感幾特別