2020-12-02 127 瀏覽
聽朋友講,呢間小店主打手工美食, 而家呢個年代,實屬難得, 所以就算佢位於粉嶺, 都刻意揸車入嚟食!!首先叫咗嘢飲先, 真係估唔到連嘢飲都係自己煲, 仲暖暖哋㗎! 仲好足料添!!鍾意呢個竹蔗茅根唔會太甜!!老公就嚟支啤酒, 夠曬gur!! 龍爺烤魚鍋非常之多香料同配料, 惹味微辣, 當中嘅配料有豬皮 、蓮藕 、大豆芽菜、 京蔥、 青辣椒、 腐皮.....等等主角當然係呢條桂花魚啦!! 非常厚肉,落鍋前已經炸過,口感十足!!手打四寶丸手打的確係特別彈牙,而且有四款, 絕對啱曬貪心嘅我!!爽爽牛胸尖第一次食呢個部位 ,其實係牛胸前面嘅脂肪,以為會軟淋淋,點知係極度爽口,只需簡單放15秒就食得。鮮蝦雲吞68蚊6粒,以手工食品嚟講, 真係超值!!一咬開真係見到原隻鮮蝦size仲要幾大添!唔怪得之咁爽口喇~油麥菜份量算係幾多,而且鮮嫩翠綠, 吸曬惹味嘅湯汁,別有一番風味!椒鹽豆腐坊間一般都會用板豆腐,呢度就用咗玉子豆腐, 除咗預期中既嫰滑之外,不得不讚外層只係薄薄的一層炸漿, 真係非常考功夫!!食到捧住個肚走,都係呢個價錢,仲要出面食唔到呢種風味,抵呀!

老公就嚟支啤酒, 夠曬gur!!

龍爺烤魚鍋

手打四寶丸
手打的確係特別彈牙,而且有四款, 絕對啱曬貪心嘅我!!

爽爽牛胸尖

鮮蝦雲吞
68蚊6粒,以手工食品嚟講, 真係超值!!

油麥菜

椒鹽豆腐