2014-11-27 572 瀏覽
一個人行行吓旺角,覺得肚餓,行咗去女人街食"雷"拉麵。 一個人最好就係食拉麵,自己選擇自己鐘意食嘅餸,湯底,醬油都幾自在。入到去拉麵店真有身在日本嘅感覺,一個人嘅坐位,就好似係東京街頭食熱騰騰嘅拉麵,都幾寫意。"雷"有四款拉麵,我當然食我最愛嘅黑虎。墨魚汁豚骨湯,叉燒,溏必玉子,蟹籽,鮮蟹肉。 可以自己選擇麵底,有直麵,有太麵,仲可以就你喜愛麵嘅軟硬度煮,醬油亦可以按你口味調談至濃,又可選擇蔥多與少,仲可以加辛辣醬,真係窩心。麵一到,聞到濃例嘅墨魚香味,仲有豚肉湯味道襯托,真係令我口水流,胃口大開。 再加上買相非常吸引,一大塊紫菜,粟米,木耳絲,荀干,溏心玉子,叉燒,蟹籽,鮮蟹肉......先飲一啖濃濃嘅湯,幾層味道係口裡面,第一層豬骨湯,慢慢滲出墨魚汁鮮味,湯底適中,不太濃,不太醎,唔會令你飲完好口渴。 😜😜麵質係我喜歡嘅軟,泡得啱啱好,又唔會太軟好似公仔麵咁軟軟。👍👍👍紫菜唔會太簿,太細塊,鐘意食紫菜嘅人一定滿足。 😃😃木耳絲加蔥一齊食,口感非常好,好爽嘅木耳絲加青蔥,將平時冇味嘅木耳帶出青新鲜甜味😉😉😉新鮮蟹肉,充滿海水鮮甜,再加上蟹籽真係要大讚yummy yummy👍👍👍仲有拉
紫菜唔會太簿,太細塊,鐘意食紫菜嘅人一定滿足。 😃😃
仲有拉麵嘅靈魂......叉燒,不會干,入味,又唔會好肥但又唔會太瘦,洽到好處,實在太開心啦,食到一碗好味又窩心嘅拉麵實在太滿足。 差D忘記咗溏心蛋蛋,非常入味但又唔老,👏👏👏
黑虎拉麵
2014-11-21
5 分鐘 (堂食)