Abbraccio

🔈🔉🔊💿站在大“館”前 細心看看 我的路📀📀再下個車站 到“屋企” 當然最好💿🔊🔉🔈中環係一個新舊交融、中西薈萃嘅好地方,穿過IFC 幾條馬路同幾條signature樓梯就會見到好多充滿住香港特色嘅建築,貴為現今嘅一所古蹟mix藝術館,原來佢曾係香港結合執法、司法及懲教嘅重地,所以吸引到好多人慕名而來打卡。我都唔例外,上網search 左原來有間意大利菜餐廳可以自己選擇坐係室外定室內甘眺望大館。邊俯瞰中環嘅夜景,邊歎住美食都幾chill,仲好有情調,氣氛一流。今次叫左一set 4 courses $498  (1 份頭盤或 沙律 + 1 份披薩或意大利麵 + 1 份牛排或海鮮+ 1 份甜品)再 加多個甜品,包括:📌ANTIPASTI 頭盤Piovra意式薄切八爪魚冷盤 價值$228 (依家 Dinner Set另加 $58)主角薄切八爪魚,配上火箭菜、檸檬、帕爾馬芝士、蘿蔔、松子、橘子汁,好開胃,夏天甘熱一食呢個冷盤即刻透心涼,將胃口打開😋👅📌PIZZE 披薩Margherita DOP 瑪格麗特 價值$198意大利水牛芝士、手工番茄醬、羅勒餐廳源用意大利原產地Mozzarella芝士
🔈🔉🔊💿站在大“館”前 細心看看 我的路📀
📀再下個車站 到“屋企” 當然最好💿🔊🔉🔈

📌ANTIPASTI 頭盤

📌PIZZE 披薩
Margherita DOP 瑪格麗特 價值$198
意大利水牛芝士、手工番茄醬、羅勒
餐廳源用意大利原產地Mozzarella芝士🧀去整嘅呢個瑪格麗特Pizza🍕,獲得意大利DOP認證嘅。我都仲可以係玻璃櫥窗見到廚師由頭到尾嘅整pizza表演,即叫即搓即整即烤,熱辣辣嘅芝士拉絲,係芝士控無法抗拒嘅😈

📌 Carré di Agnello 烤羊排 價值$358
2 件烤羊排以番薯泥、雜香草料、檸檬片墊底,仲可以揀幾多成熟,一上枱一啲都唔騷,肉質嫩滑多汁,羊肉味香濃而不帶騷味,廚師處理得剛剛好,唔韌仲好有彈性,推薦!

DOLCI 甜品
📌Tiramisu Classico 經典提拉米蘇 價值$118
 馬斯卡彭芝士、可可、手指餅乾、濃縮咖啡
必試正宗意大利口味嘅Tiramisu,最原始風味就係呢種面層鋪上大量可可粉,以淡淡忌廉芝士同濃縮咖啡製造出層次分明,口感絲滑濕潤嘅感覺,甜品控大愛🩷

📌Affogato 阿法其朵 $88
雪糕配特濃咖啡
店員會問我哋想自己定佢幫我哋係一個杯底裝左意式雪糕🍨上淋上一杯剛煮好嘅Espresso,要掌握呢一個完美打卡timing梗係要自己嚟啦,雖然好論盡甘倒瀉咗啲😂😂😂但係我就可以依自己嘅節奏品嚐到嗰個冰火冷熱嘅雙重🧊🔥感覺,咖啡愛好嘅你必試☕

如果食得曬嘅話4 courses $498係最抵嘅,因為淨係一份烤羊排都價值$358,數口至精嘅你⚖️,一定識揀😏😏😏

💸連加一$708

📍Abbraccio