餐廳: 美心皇宮 (德福廣場1期)
資訊:

餐廳: 美心皇宮 (德福廣場1期)
資訊:

2008-07-10 27 瀏覽
今日星期四係咪咪既媽媽放假,咪咪就同爸爸媽媽黎左德福既美心皇宮酒樓飲下午茶,爸爸媽媽下晝大約一點半後去排隊等位,咪咪大約兩點多少少到達,咁岩下一張檯就到我地。在場所見真係好多人排隊,唔知點解人人都好得閒咁可以黎飲下午茶,而原本係酒樓隔離既美心集團 Canteen 已經執左,而美心皇宮會擴大酒樓範圍,希望第時排隊既情況有所改善啦!我地坐低之後,一如以往都要周圍睇點心車,因為美心一向都係推點心車,只係有少量既點心用點心紙剔,而因為我地坐左係幾張檯既中間,唔近點心車走廊,所以要特別留心經過既點心車!以下係我地所點既點心:1)水晶蝦餃皇($26):咪咪等左一陣先食,所以個皮有點韌,但係入面既蝦就好好味。2)蝦籽燒賣皇(大點):美心既燒賣係有隻蝦係個面度既,味道都唔錯,熱辣辣。3)乾蒸牛肉賣(大點):唔知點解乾蒸牛肉都要大點,不過幾好食,有肉汁又唔會乾爭爭。4)叉燒腸粉(腸粉點):見到腸粉車既時候凈係得番牛肉腸粉、叉燒腸粉同羅漢齋腸粉,叫阿姐牛肉腸丫唔該,佢話岩岩賣晒,唯有食叉燒腸啦。佢拎到埋黎個陣已經落晒「唔駛錢咁」既豉油,媽媽皺晒眉,咪咪就覺得味道一般。5)雞絲炸春卷(小點):以小點黎講,分
,咪咪大約兩點多少少到達

,所以要特別留心經過既點心車!

以下係我地所點既點心:

,唯有食叉燒腸啦。佢拎到埋黎個陣已經落晒「唔駛錢咁」既豉油
,媽媽皺晒眉,咪咪就覺得味道一般。

5)雞絲炸春卷(小點):以小點黎講,分量都幾多,算係幾大條,入面既料都唔失禮,個皮夠脆!

6)豆沙包(小點):係特價點心
,有其他包類揀,我地就試下呢個,味道就似一個中式麵包入面有固體紅豆沙一樣,咪咪覺得奶皇包會好味啲~
7)魚湯鮮竹卷(大點):第一次試,味道都唔錯
,個魚湯其實唔係好濃味,不過鮮竹卷浸過湯黎食梗係會好味啲架啦!同埋平時好少見到呢個點心架!
8)鳳爪排骨盅飯(頂點):嘩,好耐無見到盅飯啦
,入座個陣一見到架點心車,咪咪已經急不及待要點喇
!我地既習慣係唔落豉油,因為飯本身都有油,亦都有鳳八排骨味。呢個飯由咪咪同媽媽包辦晒,咪咪覺得好好味,排骨好入味!真係好鐘意食盅飯啊~~

埋單大約 $183,係美心黎講算係咁啦,食飽飽!
  • 鳳爪排骨盅飯、魚湯鮮竹卷