2019-07-11
由於同男朋友慶祝週年紀念想食下西餐,之前又聽過朋友仔介紹話呢間餐廳都唔錯,所以決定嚟試下!餐廳坐落於灣仔嘅一條橫街,地鐵站行去大概需要6-7分鐘左右。我同男朋友去嘅時候係星期二夜晚7:30,餐廳出面已經企滿哂嚟Happy Hour嘅人,氣氛好熱鬧!一入到餐廳,店員就帶咗我同男朋友上二樓。當晚全部枱都坐滿咗客人,所以想嚟嘅朋友仔記得book枱呀! 坐低店員就同我地講今晚個Special係三款牛扒, 原來逢星期二係餐廳嘅 Steak Night! 價錢好實惠, 只係$200 就有牛扒、沙律同薯條食!見到好多枱都有嗌,而且份量都幾大架!不過想同男朋友試下啲唔同嘢所以就冇嗌,但係鐘意食牛扒嘅記得唔好錯過!我地嗌咗 Crispy Pork Belly Salad做appetizer, mains就嗌咗 Overnight BBQ Ribs with Truffle Fries同埋Duck Leg & Waffle。首先,個Crispy Pork Belly Salad真係有驚喜,啲pork belly食落有少少似風乾咗嘅豬肉但係又帶點脆皮!另外沙津入面加入咗芽菜同蘿蔔絲 令成件事好有咬口!跟
跟住就入戲肉啦!Overnight BBQ Ribs with Truffle Fries 驚艷程度超高,份量好夠不在話下,一切落去即刻骨肉分離!果然係煮咗12個鐘! Truffle Fries 都好惹味,食得出唔係雪藏薯條拎去炸! 唯一要挑剔嘅就係個ribs唔夠多汁,如果唔係就完美啦!
最後到Duck Leg & Waffle。 因為好掛住London嘅Duck & Waffle,所以把心一橫嗌咗佢嚟試下。 不得不讚下佢個鴨肉真係非常之冧同埋好味! 但係由於佢鴨腿同waffle中間係夾雜住paprika包住嘅粟米同chorizo,所以成碟嘢偏鹹左啲。
總括而言,呢間餐廳值得一試嘅!