2024-10-01
初遇今次要介紹喺土瓜灣一間台灣菜餐廳叫「初遇」,一年前已經喺粉嶺食過呢間餐廳,下午茶非常抵食,依家仲越開越多分店,一共有四間分店,而呢一間分店門口係有一級,好彩我有帶斜板,其他輪椅人士如果無斜板就可能要去其他分店食啦!1.鹽酥雞滷肉飯(配:紫菜貢丸湯及台灣香腸$52+黑糖珍珠奶茶$16(原價$32)(8.5/10)鹽酥雞同滷肉飯係分開上,鹽酥雞炸粉比較多,變成咬到好入先見到雞肉,鹽酥雞一共有4舊,而滷肉飯份量非常多,滷肉夠肥,飯粒唔會過濕或過硬,紫菜貢丸湯入面有4小舊貢丸,紫菜都唔少,湯有少少咸,最後仲有一碟小食係台灣香腸,台灣香腸上面仲有蒜片,一共有4舊香腸!套餐加$16就可以飲到一杯黑糖珍珠奶茶,珍珠偏硬少少,甜度甜咗少少,整體都ok!2.初遇紅燒牛肉手工麵$75+愛文芒果起司奶蓋$12(原價$36)(9.5/10)呢碗紅燒牛肉手工麵入面有3大舊牛肉,每一舊牛肉都煮得好淋,手工麵好彈牙,仲有兩條白菜,湯底有少少咸,整體份量都好多,唔錯!套餐加$12可以飲到一杯愛文芒果起司奶蓋,淡淡芒果味,奶蓋差唔多至咗半杯,好好飲!3.士林鹽酥雞$38(7/10)再單獨叫咗士林鹽酥雞,一樣都係炸粉
3.士林鹽酥雞$38(7/10)
再單獨叫咗士林鹽酥雞,一樣都係炸粉好厚,咬到好入先咬到雞肉,一共大約有10舊!
2人總共價錢$193
個人口味總評分:8.33/10
地址:土瓜灣土瓜灣道307號潮樓地下D號舖
Please follow me🙆♂️ @wheelchaireatinhongkong
如果鍾意我嘅分享,麻煩請follow我,仲有記得Like同Share!🙏🏻🙇🏻♂️
#初遇 #土瓜灣 #土瓜灣好去處 #土瓜灣美食 #香港美食 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong