2018-09-24 183 瀏覽
兩公婆去黃金尋寶,多數會係附近食埋野,福榮街四周食市多可以說係大食街,無論地道小食,還有好多餐廳選擇,車仔麵,維記,粥粉麵飯,泰式,日式,今日點中係都開左好耐嘅上海生煎包店,印象中係明星開的,但唔知點解從未幫陣,終於緣份到了。店門入口位置較窄同深,簡簡單單但覺得喑咁。枱上貼上tips提大家食生煎包4步曲,好可愛呀熱辣辣外脆爆汁但同另一間比d包皮厚左些芝麻醬五彩冷麵我同老公最愛係冷麵,呢道五彩麻醬撈冷麵超級好味呀,行到熱出晒汗食呢個最能散熱,雞絲火腿絲青瓜絲加上有咬口的麵質連惹味麻醬,無得輸嘅配搭。上海厚切炸豬扒呢間小食送上時,我同老公都異口同聲話無叫,跟著店員話係炸豬扒我地落的,因為個名跟外貌 絕對唔吻合,不過食落又幾特別,似叉燒咁。回鍋肉跟菜飯上海菜濃油赤醬糖重色豐,惹味非常可惜較油膩,偶一食下無防,不過原全無辣味感覺怪怪地,印象中除左椰菜同五花肉外應該還有豆乾辣椒用上豆辦醬同炒,送菜飯同食一流。晚飯人均$85 簡直經濟實惠
店門入口位置較窄同深,簡簡單單但覺得喑咁。
枱上貼上tips提大家食生煎包4步曲,好可愛呀

熱辣辣外脆爆汁但同另一間比d包皮厚左些