2017-12-23
今日嚟試新嘢亞蘇爾, 澳門菜。呢間亞蘇爾應該係今個月先新開既, 之前行咗幾次yoho都冇見過, 咁見到有新嘢就梗係要試下啦!一入去嘅第一個感覺, 就係覺得佢個抽風系統好似唔係咁好, 有少少油煙味同埋有少少煙霧瀰漫嘅感覺。我哋兩個人嗌咗兩個餐, 一個係路氹香脆豬扒包配薯條沙律, 另一個係辣肉腸松露芝士豬扒包配薯條沙律, 冇跟餐飲,檯面有樽水,兩個杯,自己嚟。等食嘅同時周圍望望個環境, 出面有幾張枱不過冇人,我諗平時冇咁凍應該可以出去坐下。先嚟咗個路氹香脆豬扒包, 個賣相都唔錯, 不過個薯條好明顯係擺咗好耐, 已經唔熱唔脆之餘仲好實, 雖然個調味料唔錯但係口感扣曬分。不過始終主角都係個豬扒包, 豬扒包真係有驚喜, 豬扒厚得嚟又唔會好實,好多汁,真係第一次食豬扒覺得好味過食牛扒。大約五分鐘之後, 個辣肉腸松露芝士豬扒包先到, 竟然呢一碟嘅薯條又唔同喎, 熱辣辣新鮮炸起, 同之前嗰碟嘅薯條真係差天共地, 好味好多喎, 希望佢注意下下次唔好攞啲擺咗好耐嘅薯條出嚟俾客人食啦!呢個辣肉腸松露芝士汁真係不得了, 個感覺完全係將凱撒沙律上面嘅芝士加埋松露嘅味道濃縮咗做醬汁,然之後放咗喺塊豬扒上面, 佢的
路氹香脆豬扒包
辣肉腸松露芝士豬扒包
呢個辣肉腸松露芝士汁真係不得了, 個感覺完全係將凱撒沙律上面嘅芝士加埋松露嘅味道濃縮咗做醬汁,然之後放咗喺塊豬扒上面, 佢的芝士味相當之濃郁, 有淡淡嘅松露味, 成件事配合起上嚟好似食緊漢堡包咁,好新奇, 塊豬扒唔使講啦,都係一樣咁好味!
我就真係覺得好味到想連隻碟都食埋,一個餐嘅份量足夠食飽一個正常嘅男人, 如果細食少少嘅女仔都可能會食唔曬!
呢一餐兩個人食咗161蚊包埋加一!