2018-08-03 318 瀏覽
完全唔知香港有緬甸菜食,朋友有一次落錯車見到呢間小店幾得意,於是我地約食飯佢就揀左黎呢到try try! 地理位置唔算方便,油麻地同旺角港鐵站出都要再行十分鐘,係勝利道附近。食物選擇唔算多,建議第一次食可以試d廚師推介,會特別同地道d。緬甸黃薑脆脆雞翼 (4隻) $48 雞翼炸得超級超級脆肉質依然保持十分嫩滑😳👍🏻👍🏻👍🏻味道似炸牛油雞翼🤣 餣得好入味,唔使點任何醬都好夠味緬甸家鄉手抓餅 (2塊) $48其實係普通酥皮薄餅🤗跟一碗咖哩汁上,咖哩汁味道同一般泰式個d黃青紅咖哩唔同,有少少似港式辣椒油加XO豆瓣醬加咖哩😂 汁入面仲會有d蝦米仔,都幾野味,唔辣的酥炸黃金脆蝦餅 $48蝦餅十分薄身,所以炸得好脆味道係唔錯既,但好似食左陣風咁😂緬甸脆香咖哩豬排椰香飯 $55呢到既炸物都有一個共通點,全部都好脆😍 豬扒亦唔例外喔!炸粉醬唔算厚但亦唔係十分薄豬扒味道還不錯,亦唔dry! 咖哩汁同手抓餅的汁是一樣喔比較特別既係飯係椰香食,嗅落好香椰味☺️ 食落就同普通白飯味道一樣Mohinga 鮮魚濃湯米線 $48 呢個鮮魚濃湯米線係全餐比較特別既一味!湯底質感偏稠,味道有d似薯仔湯,頗鮮味的!建議加入

緬甸黃薑脆脆雞翼 (4隻) $48
雞翼炸得超級超級脆
肉質依然保持十分嫩滑😳👍🏻👍🏻👍🏻
味道似炸牛油雞翼🤣 餣得好入味,唔使點任何醬都好夠味
緬甸黃薑脆脆雞翼

緬甸家鄉手抓餅 (2塊) $48
其實係普通酥皮薄餅🤗
汁入面仲會有d蝦米仔,都幾野味,唔辣的
緬甸家鄉手抓餅

酥炸黃金脆蝦餅 $48
蝦餅十分薄身,所以炸得好脆
味道係唔錯既,但好似食左陣風咁😂
酥炸黃金脆蝦餅

緬甸脆香咖哩豬排椰香飯 $55
呢到既炸物都有一個共通點,全部都好脆😍 豬扒亦唔例外喔!
炸粉醬唔算厚但亦唔係十分薄
豬扒味道還不錯,亦唔dry!
咖哩汁同手抓餅的汁是一樣喔
緬甸脆香咖哩豬排椰香飯

Mohinga 鮮魚濃湯米線 $48
呢個鮮魚濃湯米線係全餐比較特別既一味!
湯底質感偏稠,味道有d似薯仔湯,頗鮮味的!
建議加入枱面既檸檬汁🍋調味,令整碗湯更鮮更好食!
米線內配有豆卜、魚片、蛋等餸
旁邊好似有好多豆似入面既個塊叫碗豆餅,碗豆加米漿炸成既脆片,十分脆口好好食!
⚠️⚠️ 面有大量莞茜炸蒜,唔食要預先講喔
Mohinga 鮮魚濃湯米線

第一次食緬甸菜感覺還不錯! 麵食會比較地道值得試下! 麵飯既價錢性價比都幾高! 雞翼更係必試🉐

檸薑蜜  (左)  &  黃薑蜜  (右)

2018-07-30
緬甸黃薑脆脆雞翼