2023-03-20
有一段時間沒有到南豐沙廠了,今次星期日我們一行3人,打算試下未食過的餐廳,未入餐廳已經聽到駐場歌手唱緊Live, 坐下來都覺得隊band 女主音唱得不錯,而且都會跟在場食客傾下計,都好有禮貌,把聲都不錯👍🏻,支持!我哋大約2:49落了單。點了一個磨菇雞肉青醬pizza ($138)仲有一個豬鞍($268)其實我哋都餓餓地,見呢間好似好多人食pizza, 心諗應該會好好食啦!一打開餐牌,pizza 種類不算好多,我們點了磨菇雞。 我想講,這裡是自助式取餐,取餐具及客人自行歸還所有食完的食物和餐具。我都覺得沒問題。我哋等了20分鐘,我怕漏單,我到廚房問問(open kitchen), 眼見都有6個人在廚房工作,人手應該算是足夠。廚師話「整緊」,到最後,我們等了30幾分鐘先有一個食物「呼叫」我們,便是pizza, pizza 賣相正常。我哋食了第一啖,發覺好淡味,雞肉沒味,食到淡淡磨菇味。因為肉同菇份量都好少!最多是青醬同埋表面的芝士。芝士是「拉絲」,口感ok,但都是沒咩味道。我們都覺好失望!每人食了第一片之後。終於到「豬鞍」啦! 睇個樣是不錯!但第一眼便覺奇怪,點解會切會晒一片片?我心諗「
每人食了第一片之後。終於到「豬鞍」啦! 睇個樣是不錯!但第一眼便覺奇怪,點解會切會晒一片片?我心諗「這樣,食物便會好快凍晒,而且肉會快乾,外面一般餐廳是成件豬鞍上,不會幫你咁切開晒一片片」?心諗,都算啦!照食,第一口食落,同pizza 味道完全相反。好咸。。。 而個白色醬汁都好咸。 仲要我用個「木叉」,叉塊肉,一用力,木叉斷開兩截。。。。個肉不算鞋,也不算滑,未算好乾,但一定不是juicy 個種。
今餐,等兩個餐,都起碼30分鐘以上,等左咁耐,如果好好食,都算。仲要一個淡味,一個偏咸味。真的十分之失望!☹️
呢間賣點應該都是live band 同狗狗🐶有比較多自由活動空間,小朋友區都比較多野玩。但對於我哋三人一心打算找「食」來講,今次並不是一個愉快進餐的體驗。
最慘是未食先付款,(佢未煮)想早啲走都不得,焗住要等。而且兩樣野都$406,性價比好低。
這餐廳,唯一令我們覺得好的是「live band 」。 欣賞!