2021-12-25
#雅閑泰只有牛油蒜香麵包值得一讚😪早幾日安排咗聖誕節工作响元朗呢邊收工,就入錦田紅磚屋試吓呢間泰菜館,因為見無負評💥,睇相見樓面都幾有泰feel咪試下囉😋😋。因為唔熟地頭,怕揸車去無位泊,早一晚打去問有無泊車位,電話嗰頭話:「唔得閒答你呀,而家踢晒腳啊,晏啲覆你吖」➡️收線,之後當然無回覆啦,見佢好似咁好生意,更加擔心無位泊車啦(响元朗村屋地亂泊車後果可以……👻👻)於是第二朝11點估佢無咁忙咪再打去問囉:「你好啊,我訂咗位今晚㗎,想問吓你餐廳附近有無泊車位」今次佢嘅回應係:「你邊位呀?」😵😵😵我惟有再重覆我問題(感覺自己有啲似cold call sales)🙄🙄,佢先認真少少答我。今晚唔算多人,唔明點解要2pair 坐埋一張枱(係2張細枱併埋一齊),中間拉開少少留條空隙都唔願做,係茶餐廳咁痴住一齊坐啊。我同老公無所謂啊,但坐隔離個女人就全程黑面🤦🏿♀️🤦🏿♀️🤦🏿♀️,直至佢哋食到一半先有枱俾佢轉。點咗6個餸菜冬蔭功 - 用雪蝦唔係大頭蝦,所以失去咗蝦膏嘅香甜,又缺乏椰奶嘅濃香滑溜,極其量算係酸辣清湯。😔😔泰式生蝦 - OK, 但好似雪到無晒蝦味🥶泰式羊架黃咖喱 - 可能少人叫咖喱羊,臨
只有牛油蒜香麵包值得一讚😪
點咗6個餸菜
泰式生蝦 - OK, 但好似雪到無晒蝦味🥶
泰式羊架黃咖喱 - 可能少人叫咖喱羊,臨時臨急用微波爐解涷,再煎兩煎,然後淋啲咖哩汁就上碟,我估一定係咁整,一定係,除非唔係!👎👎👎
蒜蓉牛油麵包 - 最好食😍,可惜咖哩汁唔太夠點。
泰式香葉炒肉碎 - 竟然完全無落香葉(金不換),一條都無,唯有打包留聽日自己落香葉兜兩兜,應該會似樣過佢。😆😆😆
泰式鹹肉炒椰菜 - 椰菜嘅纖維一定係好多,因為比較有咬口,要求唔高都算ok嘅。
埋單2人六百幾,但1毫貼士都無俾!