2014-03-29
今日同好友約定前往茶木食飯,由於一早知道有排等既關係,好友7點已經到達取票,但必需人齊才可進入 (根據好友描述到達時已經人山人海)。最終等了差不多一小時才有枱給我們 (因工作關係遲到,小妹只等了15-20分鐘就有枱)。 看了餐牌及網上食評,我們第一round叫了三文魚沙律,糖心蛋,鹽酥雞 & 肉燥茄子。上菜速度頗快,唔駛10分鐘就有得食。1) 煙燻鮭魚沙律 - 菜夠新鮮; 三文魚加汁後好fresh,前菜一流;2) 糖心蛋 - 甜度適中,味道不錯;3) 鹽酥雞 - 如食評所講,脆而不油 但部份雞肉較乾,不妨一試;4) 肉燥茄子 - 味道一般/無咩特別,但食到底就成串油 食到咁上下,諗住叫第二round,加牛肉麵同埋蠔餅。但熱心既侍應提醒我們會吃不下,皆因蠔餅份量頗大。由於我們仲想叫甜品,加上有一定飽肚感,故打消了食蠔餅既念頭。(侍應最後跟我們說不好意思,因為影響我們落單既意願; 個人認為她做得肯好,唔好浪費食物係好事呢!)牛肉麵 - 湯底濃厚,麵質尚可,但牛肉質感較差; 建議嘗試另一配搭; (侍應居然過來問我們有冇需要加返個蠔餅,我地微笑搖頭拒絕了,因為真的飽了)記住女人有2個胃,
1) 煙燻鮭魚沙律 - 菜夠新鮮; 三文魚加汁後好fresh,前菜一流; 2) 糖心蛋 - 甜度適中,味道不錯; 3) 鹽酥雞 - 如食評所講,脆而不油 但部份雞肉較乾,不妨一試; 4) 肉燥茄子 - 味道一般/無咩特別,但食到底就成串油 食到咁上下,諗住叫第二round,加牛肉麵同埋蠔餅。但熱心既 侍應提醒我們會吃不下,皆因蠔餅份量頗大。由於我們仲想叫甜品,加上有一定飽肚感,故打消了食蠔餅既念頭。(侍應最後跟我們說不好意思,因為影響我們落單既意願; 個人認為她做得肯好,唔好浪費食物係好事呢!)
牛肉麵 - 湯底濃厚,麵質尚可,但牛肉質感較差; 建議嘗試另一配搭; (侍應居然過來問我們有冇需要加返個蠔餅,我地微笑搖頭拒絕了,因為真的飽了) 記住女人有2個胃,所以最後不能缺少的 甜品,就係茶木既推介…芒果香草蜜糖磚塊😋。。絕對係正…正…正!! 明明我地2個已經好飽,但亦可以一件不留地食晒,真係值得一試。 我地將佢分開黎食,麭身係脆卜卜,加埋雪糕同蜜糖,另人食得好開心好甜蜜既感覺。 眼見差不多每枱都會order一客,分別在於配芒果,士多啤梨 定 朱古力。