2020-10-10
今日放咗工💼天都未黑就來咗 Four Seasons Hotel 🏨 嘅米芝連⭐️⭐️⭐3星中餐廳🐉龍景軒🐲開餐🥢。因為時間尚早所以未算人多,坐唔到窗口🙈位有少少可惜,只好遠觀日落🌄同夜景🌃。餐廳俾咗三款醬料,中間嘅係XO醬🤤,十分香口,之後 waiter 見我哋😋食唔停口仲俾多一細碗我哋😂。餐前小吃有呢個蓮藕蝦🦐,我個人來講麻麻哋鍾意食蓮藕🙈,不過佢呢個🤏細細份,兩片蓮藕又薄又爽脆配埋上邊隻蝦🦐同埋下面嘅醬汁一齊🤤食起上嚟好清新開胃👍!呢個係有機⚫️黑蒜爆大千蝦球,顧名思義係用咗🧄黑蒜去整🤩。食落去⚫️黑蒜🧄味適中,唔會掩蓋左蝦🦐嘅鮮味,少少🤏黑蒜嘅酸配上🍤蝦球嘅鮮甜,十分開胃!魚香茄子煲🍲一上枱就香氣四溢🤤,茄子🍆煮得好入味😋而且仲好有咬口👍,唔會𣺉晒一pat嘢咁。主食🤤我哋就揀咗呢個『非同「飯」響』,點解🤨要框住個「飯」字呢?🧐因為呢個唔係用米飯🍚做嘅,而係 Risoni Pasta(😮係一種個樣好似長米飯嘅意大利麵🍝)。實際上『非同「飯」響』🎉就係一個XO醬牛肉碎炒 Risoni Pasta 😋,係一個中西合璧嘅煮法,食落好香口而且 Risoni 好煙韌彈牙🦷(Al Dante)👍有麵
呢個係有機⚫️黑蒜爆大千蝦球,顧名思義係用咗🧄黑蒜去整🤩。
佢哋會上茉莉鐵觀音茶🍵作為配 甜品嘅茶。
飯後 甜品🤩有奶黃酥🤤同埋紅豆椰汁糕😍。奶黃酥外皮酥脆,奶黃餡好香滑有蛋黃香,🤏細細件唔會膩。紅豆椰汁糕🥥亦都好有椰汁味,入邊嘅紅豆粒亦都好飽滿軟糯😋唔會雪❄️到硬梆梆。