2019-05-15
去東大街發現開左間新野,好多人排隊,主打一底底既蛋糕,有d 似台灣既枕頭蛋糕。不過見佢無特別既名,只係盒上寫住現焗蛋糕。✨蛋糕有原味,抹茶,芝士同流心芝士,可惜芝士味無晒,所以就買左原味。排到隊剛好沽清,好彩等5~10 分鐘就有喇。食客不乏老人家,睇黎應該都有番咁上下水準😙,蛋糕仲可以買半個半個拼埋一盒。✨原味蛋糕($50): 勁大個勁厚身,切開有12件。蛋糕好香蛋味好有彈性,唔會太甜。質地好綿密,食完係勁飽肚果種唔會輕飄飄 👍🏻媽子都大讚。係個面皮乾左dd~~但值得再encore~雖然味道簡單,但就真係鍾意佢夠簡單🤣。隔左日食,質地依然keep 得到。✨不過包裝盒比較差,紙質太薄承受唔住蛋糕重量,行左一粒鐘番屋企,已經開始唔掂,要托住個底行,怕成個蛋糕飛落地。✨下次要買到流心芝士味🙋♀️🙋♀️🙋♀️東大街d 食店實在轉得太快,只賣一樣既唔容易生存,希望你地繼續keep 到水準我可以繼續幫襯👍🏻