2016-06-11
呢間 cafe 相當隱蔽,我多次幫襯佢旁邊嘅另一間餐廳都居然冇發現佢嘅存在,皆因佢係要推開商場嘅門去到角落頭至搵到。Cafe 主打係輕膳(因為當 lunch 多數食唔飽), 自製 cake 同埋當然係咖啡!飲佢哋嘅 latte,入口係溫熱,同一般 Starbucks 同Pacific Coffee 熱到辣手嘅好唔一樣,咖啡哥哥解釋話通過奶打出嚟嘅溫度,佢哋可以調節咖啡嘅溫度。如果係外賣,佢哋會調熱啲等攞到返去仍然唔會涼,如果坐低飲,杯咖啡會係溫熱,可以即刻開始飲!佢嘅 menu 上面就主要係幾款麵包加沙律,今次揀咗意大利包 (仲有香草蕃茄意大利包, 牛角酥, 三文治 可以揀) 配碎蛋加火腿 (另外有芝士,吞拿魚同蕃茄可以揀),沙律就係幾片菜加上醋嘅 dressing。整個配搭簡單而平平無奇,但係最難得係佢哋嘅心機。細小嘅水吧放咗一個 waffle 機同一個比我屋企嗰個大小小嘅小焗爐,order 係逐個逐個做而唔係流水作業嘅工廠式出品,好似碎蛋,吞拿魚咁嘅配料亦唔係大堆頭咁預先備好一大盤,而係用嘅時候至去切至去開罐頭。只要肯俾心機整,唔須要好大嘅技巧就可以整得好食。幫襯咗多次,從未失望過
今次我就加咗件佢哋自制嘅桂花豆腐芝士蛋糕。
下次要嚟下午茶,試吓佢嘅 waffle!