鳳鳴居一直都係 #米線關注組 熱門之一🌟🌟😆由上水開到旺角,最出名一定係佢嘅藥膳湯底!🥣除咗有醉香雞湯同花膠雞湯,仲有喇沙雞湯、麻辣雞湯、姬松茸雞湯等✨除咗基本配料(雲耳、紅棗、雞肉),唔夠喉嘅話,仲可以另外加平時嘅車仔麵配料:丸類、響鈴、豬大腸等😋平時見到旺角分店大排長龍!但上水分店就冇想像中要排咁耐隊~😆等咗大概15分鐘就入得去啦🙌🏻————————————————❶ 醉香雞湯米線 $52今次試咗佢嘅招牌菜醉香雞湯~😽一上枱就聞到好香醉雞湯味!湯底偏甜,面頭會見到啲雞油~雖然失望嘅位係酒味唔重🥹🥹但呢款湯底都會令你一啖接一啖咁飲落去!😆呢到嘅米線偏腍🤏🏻雞肉係平均分配位置俾你🫠例如有雞髀位2件、雞翼1件、雞胸2-3件🫨雞髀位都滑!但係雞胸位有啲就得骨同偏嚡🥺但個人覺得佢雖然未有surprise到我🤣但又覺得佢自己呢個湯底嘅style都會令你想回訪再食多次~~😽😽❷ 黃金魚皮 $41每塊炸魚皮都舖滿鹹蛋黃粉,一上枱大大碟又係好吸引!魚皮炸到好脆,將佢浸落甜甜地嘅湯到(好似打邊爐咁🤪)會覺得好夾好好食~唔洗驚沖走咗啲鹹蛋黃粉~因為佢唔太重鹹蛋黃味!😹😹整體魚皮都帶有鹹味,所以浸完湯

————————————————
❶ 醉香雞湯米線 $52

❷ 黃金魚皮 $41

每塊炸魚皮都舖滿鹹蛋黃粉,一上枱大大碟又係好吸引!魚皮炸到好脆,將佢浸落甜甜地嘅湯到(好似打邊爐咁🤪)會覺得好夾好好食~唔洗驚沖走咗啲鹹蛋黃粉~因為佢唔太重鹹蛋黃味!😹😹整體魚皮都帶有鹹味,所以浸完湯之後鹹中帶甜,好似吸哂個湯嘅精華咁!都十分推薦的!😽😽
————————————————
推薦指數: 🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌗🌑🌑| 7.5/10