2011-04-03
為食星期三到rice paper晚餐兩年前黎過呢度lunch今日重臨舊地六點半去到 今次有得坐window seat雖然係window seat 但其實好難望到風景因為我係背住個window坐 ==餐廳環境好舒服 顏色亦配搭得好好 有種簡單得黎又高貴既感覺因為我掛住影相 所以今餐飯交俾表哥決定最後決定左要個二人套餐唔洗煩 : )二人份的appertizer越式春卷 熱辣辣 脆卜卜 入面好多肉 但就好淡 要點醬先好食芒果米紙卷 好多蘿蔔絲 但芒果就得好細一粒 加上層皮係無味既 所以成舊野感覺好怪柚子沙律 幾多柚子肉 配埋蒜片食 味道好特別 酸酸甜甜 又有蒜既香味 而且仲有少少辣味豬肉碎蒸粉包 粉包蒸得好滑 豬肉加上乾蔥同蒜 yummy呢個餐有得揀炒飯,撈檬或者牛肉河我米就要左牛肉河每人可以分到滿滿既兩碗牛河 牛肉唔會"un" 河粉好幼身 牛肉同河粉吸收左湯汁 好正 食哂兩碗已經半飽之後有主菜 一樣可以揀魚,焗大頭蝦同咖哩海鮮我地要左香燒蕉葉捲鱸魚 本人其實不是魚既愛好者所以都只係抱住試下新野既心態點知一食就愛上!!!上台已經有好香既蕉葉味 魚燒到岩岩好 皮脆肉嫩 仲好juicy除左蕉葉香
到rice paper晚餐
兩年前黎過呢度lunch
今日重臨舊地
六點半去到 今次有得坐window seat
雖然係window seat 但其實好難望到風景
因為我係背住個window坐 == 餐廳環境好舒服 顏色亦配搭得好好 有種簡單得黎又高貴既感覺 因為我掛住影相 所以今餐飯交俾表哥決定
最後決定左要個二人套餐唔洗煩 : ) 二人份的appertizer
豬肉碎蒸粉包 粉包蒸得好滑 豬肉加上乾蔥同蒜 yummy 呢個餐有得揀炒飯,撈檬或者牛肉河
我米就要左牛肉河
每人可以分到滿滿既兩碗牛河 牛肉唔會"un" 河粉好幼身
牛肉同河粉吸收左湯汁 好正 食哂兩碗已經半飽 之後有主菜 一樣可以揀魚,焗大頭蝦同咖哩海鮮
我地要左香燒蕉葉捲鱸魚 本人其實不是魚既愛好者
所以都只係抱住試下新野既心態
點知一食就愛上!!!
除左蕉葉香 仲有各式各樣既香料調味 亦有淡淡既咖哩粉味
加埋青檸汁 簡直無懈可擊!青檸汁令到魚肉更鮮味 亦平衡左濃烈既香料味 令成道菜既清新又惹味 因為見到格離台叫蝦餅 所以我地都散叫左碟
一客四件 新鮮炸 所以好香口 而且好結實 啖啖蝦肉 絕對無渣留攤!
不過因為前面已經食左咁多野 所以食蝦餅果陣會覺得好滯 餐既 甜品係香蕉布丁加雪糕!
足足等左十分中先有得食 因為布丁係即焗既
雖然係布丁 但食落好似蛋糕咁 不過就好soft 唔會好實
而且無咩香蕉味 好似牛油蛋糕咁
叫餐仲可以加$20叫兩杯梳打水 我同表哥一人一杯
總結
二人餐加飲品要件368 蝦餅就$68
其實二人餐份量好足 一定飽 味道好ok之餘 環境亦好舒適 所以呢個價錢絕對值
服務員好nice 會俾意見我地 效率亦好快
最最最欣賞既係