2023-11-30
家全七福酒家係福臨門前主理人 - 七哥開嘅高級粵菜!灣仔分店更榮獲米芝蓮一星,質素絕對有保證,如果想食高級中菜,呢間真係值得嚟❤️✨蜜汁燒鱔$420外皮燒得香脆,鱔肉厚肉,用咗日式嘅做法去整中式嘅鱔,非常惹味~✨燒雲腿鴿甫(例)$380鴿甫即係乳鴿去骨切片,平時食乳鴿覺得最煩係要論骨,呢度就已經起晒片,勁方便😳呢啲功夫菜真係買少見少,碟邊放住薄切嘅雲腿,個皮脆身,增添口感,而味道好突出,欖仁味濃,仲要唔dry唔韌,應該係我食過最好食嘅雲腿🦵🏼✨蟹粉大良炒鮮奶(例)$420🦀正值蟹粉季節,一定唔少得食大閘蟹嘅餸菜!蟹粉甘甜,配搭味道唔算濃郁嘅炒鮮奶,咁就好夾,重點係炒到軟綿綿,一啲都唔容易,要好有耐性,而且份量比想像中多~✨釀焗鮮蟹蓋$250揭開麵包糠焗烤嘅外皮之後,清晰可見一絲絲蟹肉,另外加上大量炒到香甜嘅洋蔥絲同乾蔥,唔單止可以提鮮,仲增添口感~~🦀✨海鮮酸辣羮(碗)$240呢個酸辣湯好足料,調味啱啱好,同埋飲完成碗都唔會好滯💕✨竹笙鼎湖上素$260正正常常,冇乜特別甜品有合桃露同懷醬芝麻卷,菲林芝麻卷係細個推車仔年代最鍾意嘅點心,而家真係買少見少!!✍🏻後記作為高級中菜嚟講,店員嘅服
✨蜜汁燒鱔$420
✨燒雲腿鴿甫(例)$380
✨蟹粉大良炒鮮奶(例)$420
✨釀焗鮮蟹蓋$250
✨海鮮酸辣羮(碗)$240
呢個酸辣湯好足料,調味啱啱好,同埋飲完成碗都唔會好滯💕
✨竹笙鼎湖上素$260
正正常常,冇乜特別
✍🏻後記
作為高級中菜嚟講,店員嘅服務質素一定有返咁上下,同埋上菜速度店員真係會因應我哋食嘢嘅速度,確保每一碟菜都係熱辣辣,唔會凍咗,好貼心❤️另外呢度作為慶祝生日嘅地方都一流,因為有六間包廂~~