🇫🇷法國巴黎一直係唔少米芝蓮食府同廚師嘅匯集之地,最近係巴黎獲得米芝蓮兩星🎖️🎖️榮譽嘅大廚David Toutain就進軍香港,開設呢間Feuille。平時食fine dining都係以牛扒同海鮮為主,今次就有一個非常特別嘅體驗,係品嚐佢哋特別以香港本地農產品為軸心設計嘅menu,由前菜、麵包、主菜、甜品去到飲品,每一個階段呈現植物由種子、長出根🪵、莖、葉🌱、開花🌸、結果🍓嘅生命週期,再以肉或海鮮配襯,就好似感受咗一次不同植物嘅整個生命一樣,整個用餐體驗好特別👏🏻👏🏻而且菜式都會盡量用上食材每一部分,做到零浪費、sustainable🌏亦令食客有種煥然一新嘅感覺。Feuille Bread - Dill Pil Pil 自家製麵包加上南瓜籽、葵花籽,每日新鮮烘焙,外脆內鬆軟,有麵粉香,中間咬到啲籽增添口感😗😗醬汁混合多寶魚魚骨製成嘅膠原蛋白,仲有刁草Pil Pil醬、刁草油同青檸汁,酸酸咪咪,配麵包食又幾特別😛😛White Asparagus - Morel - Huangjiu將蔬菜拼湊成一幅畫,見到都唔捨得食😍😍廚師只拿取白蘆筍最嫩嘅一部分,爽脆、清甜,好清新😋Zucchini -

Feuille Bread - Dill Pil Pil

Zucchini - Spiny Lobster - Mint
分開兩種食法嘅加州龍蝦🦞配意大利zucchini🥒首先從釀入龍蝦肉嘅zucchini花食起,龍蝦厚肉彈牙,另外仲有茴香啫喱同茴香葉,加上zucchini本身嘅爽脆清甜味道,令到菜式不單有龍蝦鮮味亦有蔬菜鮮味😆😆食緊嘅同時,廚師仲會係席前即席炮製下半道菜,先將龍蝦炭燒🔥再加入茴香啫喱、薄荷油同龍蝦湯,湯汁好creamy,龍蝦鮮味突出,仲帶點清新感覺,加上炭燒味香濃嘅龍蝦肉,食完會齒頰留香😚😚

Cauliflower - Coconut
冇諗過椰菜花都可以變成甜品🤣大廚先以白朱古力作為基調,加上椰子雪糕🥥以及椰菜花、牛奶同雲尼拿打成嘅椰菜花忌廉泡沫,質感綿密,食落帶朱古力同椰子香甜味,仲有椰菜花本身少許清香嘅味道,撞埋一齊又幾夾。

Celeriac and Tomato Nectar
🍸Mocktail用上番茄水、西芹、花蜜同士多啤梨調配而成,各種材料本身嘅香味各有特色,花蜜同士多啤梨帶天然香甜味,而番茄水則帶輕微鹹鮮味,幾特別😛😛

人均消費:$1700
推介指數(10分為滿分):8.5分