2019-07-08 191 瀏覽
【🏖暑假好去處 - 北區】喵奴我哋一家搬咗嚟北區都有年半時間。講起北區,大家都會皺晒眉頭,淨係會諗起「普通話🗣」同「行李篋🧳」吧!不過撇除火車站附近,其實北區都有好多值得參觀同遊玩嘅地方嘅。我之前都介紹過以下兩個地方:暑假就開始,嚟緊我會同大家多啲分享吓北區值得食/ 玩嘅地方,歡迎大家俾啲意見我,等我呢個港豬繼續 #開發大西北。香港人,係時候齊齊光復北區啦🎉!今次同大家去發掘好餐廳,佢係位於 #粉嶺消防局 對面,座落 #前粉嶺裁判法院 旁邊,係一座英國殖民地嘅建築。當日上午金寶湯去咗返學,老公放假,所以就帶羅宋湯去呢間餐廳食個早餐🍳。真係估唔到北區竟然有一間咁有heart❤️嘅餐廳。一間餐廳有冇heart,其實由你入門口個下已經感受到。一入去已經花香撲鼻💐,成個餐廳佈置簡潔,但又會見到係精心佈置過;餐廳中央有個特大木造檯,牆上有個平面樹裝飾🌳,樹上寫滿鼓勵說話。每張檯上都有唔同植物裝飾,初時以為咁靚係假花,仲俾羅宋湯摸,點知發現原來係真花🌺!難怪一入餐廳就咁香。入咗餐廳感覺自己好似去咗歐洲啲cafe咁relax咁舒服,任何一個地方都係打卡勝地📸!廚房係開放式,隔離定期就有唔同新鮮生果🍊擺
【🏖暑假好去處 - 北區】

廚房係開放式,隔離定期就有唔同新鮮生果🍊擺賣,有啲仲係本地有機生果嚟。入口隔離亦放滿不同植物🌿,貼上價錢售賣。佢地仲有heart到,每款植物都貼上簡介📝,每日淋幾多次水,幾耐施一次肥,令人一目了然,可以選擇適合自己種嘅植物。

食物方面,我哋叫咗All Day Breakfast 同奄列,都係中上,食材好新鮮,味道一流,炒蛋加咗啲醬料,好好味喔!老公話佢杯咖啡☕️好香好香,佢想飲兩杯添呢!

‼️其實隔離嘅前裁判法院經活化後已經免費開放,我就冇入去參觀,不過大家食完個all day breakfast後可以同小朋友去參觀吓呀!