2022-12-16
真係有比較有傷害!忠記粥品,門口等外賣嘅人數較多,已經係個值得一試嘅參考指標。一碗豬紅碎牛粥$22、一碗鹹蛋粟米粥$22,加多件牛脷酥$10,打開個蓋一睇已經高下立見。首先,米量明顯足料啲,唔係水汪汪;其次,有薑絲,見微知著。扯開話題,提到薑絲,不如講吓殭屍,唔講女優。殭屍由來,其中一種講法嚟自湘西趕屍,相傳當地人落葉歸根返鄉落葬觀念好重,所以會請趕屍匠將屍體運返鄉下。由於湘西山路崎嶇難行,不宜用車、擔架等方法運送屍體,因此趕屍人會為屍體著上闊袍大袖嘅黑色壽衣,然後將屍體前後排排企,再用兩枝竹竿分別穿過屍體左右衫袖並將手臂綁喺竹竿上。趕屍人一前一後抬住兩枝竹、串住一排屍,加上趕屍隊一般喺夜晚開工,所以睇落就好似一堆屍體跳下跳下、彈下彈下咁。經過啲三姑六婆加鹽加醋嚇小朋友,就變成殭屍一說。仲有,睇《殭屍先生》,林正英趕屍會搖手鈴🛎,電影渲染成指揮殭屍行動。實際上趕屍人搖手鈴,係想提醒附近居民有屍隊到,快啲迴避,同時綁好屋企隻狗,唔好衝出嚟咬啲屍體,米飯班主嚟㗎,任何損傷冇糧出,到時粥水都冇得食呀❗️好,講返碗豬紅碎牛粥,係有味㗎,終於唔使自己加鹽加醋落胡椒,好滾動。另外,佢個豬紅好食,唔係
好,講返碗豬紅碎牛粥,係有味㗎,終於唔使自己加鹽加醋落胡椒,好滾動。另外,佢個豬紅好食,唔係因為有大發做對比先覺得佢好食,即使以一般正常豬紅而言,忠記粥品嘅豬紅都明顯有水準啲。牛脷酥,正常囉。至於另一碗粥,鹹蛋粟米粥,唔係我食,不便評論,但根據當事人形容,都係話高質好多。