2010-11-07
老婆嚷著想試豚王,記得豚王應該是十月尾重開,剛好今日兩公婆早上都放價,反正沒事,正好出中環搵食,唔得都仲有其他選擇。最後當然是豚王未開,順道問了生田先生何時開張,好等下次唔會摸門釘。(執筆之時豚王已經重開)還好早已有contingency,就是羅富記。以往中環返工,一病必定是吃羅富記的粥,佢既粥底真係非常之綿而且鮮。今日叫了一碗皮蛋瘦肉粥,一碗肉丸牛肉粥,另再加一碟細炸鯪魚球。皮蛋瘦肉粥的瘦肉是鹹瘦肉,調味適中,配粥食岩岩好,皮蛋也不錯,當真是「下火」首選。成碗粥異常多料,終對唔會偷工減料。肉丸牛肉粥的肉丸也是醃過,咬下去已知是手打,咬開是有點點的咸味,我吃過的肉丸粥,最好就是羅富記和澳門的三元粥了;鮮牛肉吃得出是鮮,但卻久了點牛味,這裡的粥品,我還是覺得豬比牛或魚好。炸鯪魚球水準依舊,呢度既鯪魚球彈牙得黎唔會好似乒乓波咁只賣彈牙而不理味道,手打和即叫即炸已經無得輸;但感覺現在size卻細了…鯪魚球一向係咬下去啖啖肉最好味,還是一推出鯪魚球時最抵食。就連蜆蚧醬都唔係好搵到有蜆,同以前比真係差左。其實羅富記的麵食都不錯,但麵食在香港競爭大,反而粥,羅富記在香港真的算數一數二。