2020-11-28
旺角HK$30就可以堂食到個正餐,真心超抵試啊!! 🥺 不過餐廳堂食裝食物嘅器皿同埋餐具都係即棄嘅嘢,就真係覺得有啲浪費。🤫 餐廳位置比較難搵,係大廈嘅地下。餐廳裝修比較樸素,不過都整齊嘅。--🐥 正宗水門海南雞飯 HK$30海南雞肉,雞唔會過肥。呢個價錢黎講啲雞肉質素算不錯,唔會勁鞋。雞面原本無乜醬料,佢就配上酸辣雞汁,食得出應該係自己調嘅,酸酸辣辣幾開胃,味道偏鹹少少,不過撈飯食就無乜所謂。😗 不過用上薑黃油飯,平時水門雞飯都係雞湯油飯底,呢間用上薑黃香茅油飯,淡淡香茅味道。.🐖 泰式軟綿綿豬手飯 HK$30豬手無論皮定肉質都整得好淋,個皮厚身又煮得淋嘅情況下就感覺幾有膠質。醬汁有啲似泰式滷水汁,顏色咁重,所以都有一定程度入味。配飯同樣用上薑黃油飯。.🥗 青木瓜沙律 HK$12沙律有青木瓜、少量番茄仔、極少量青芒果、蝦乾仔。青木瓜幾新鮮,所以脆身爽口。沙律應該係一盒盒準備定,覺得汁無辣味,主要係甜。不過甜得黎又無香港坊間食到嘅咁甜。.🥭 芒果糯米飯 HK$18面頭芒果量唔算特別多,味道有少少生,未係好夠熟好甜嘅感覺。糯米飯係紫米配白糯米,煮得剛好,椰汁量正常唔會過甜。呢個價錢都值得
🐥 正宗水門海南雞飯 HK$30
🐖 泰式軟綿綿豬手飯 HK$30
🥗 青木瓜沙律 HK$12
🥭 芒果糯米飯 HK$18
面頭芒果量唔算特別多,味道有少少生,未係好夠熟好甜嘅感覺。糯米飯係紫米配白糯米,煮得剛好,椰汁量正常唔會過甜。呢個價錢都值得一試。
🥤 青檸梳打 HK$12
🥤 鹹檸七 HK$12