2024-10-15
有朋自遠方來,要請朋友食飯,食物質素好味,當然是必須要的,也希望夠排場見得人。今日就係幫襯左駟馬拖車。鋪面闊落,裝修得體,簡潔乾淨,請客食飯環境氣氛甚好。可以坐低慢慢食慢慢傾。首先上場係我認為性價比最高,簡直就係鎮店之寶。亦係必食之選 - 每人一隻乳鴿。乳鴿超級Juicy,一撕開源源不絕嘅肉汁好似湧泉咁噴出嚟。令人欲罷不能。香噴噴嘅肉脆卜卜嘅皮,做特價只售$33.8。 你話唔食真係對唔住自己啦。再嚟鵝片撈麵,嗰塊滷水鵝片真係一流,厚厚嘅肉片滷得入味軟腍腍的,一入口就在牙齒之間化開。再上香煎九肚魚餅,脆卜卜嘅外皮軟軟的九肚魚。一軟一硬,神奇事情就此發生。九肚魚有一些非常之細的幼骨都煎到卜卜脆,毫不影響我一口咬下去的口感。然後係我第一次食之前都未見過嘅蘿蔔灌漿。個名同埋製作方法都非常有趣。除咗蘿蔔之外仲有蝦肉,蘿蔔嘅清新海鮮嘅濃郁,兩者味道互相輝映。跟住係今晚的重頭戲欖菜瑤柱蒸馬友。好好餸飯,條馬友有大又肥又新鮮,見到已經華華聲。欖菜同蒸魚的味道出奇的夾,再加上瑤柱勾劃出暖暖的香氣。又是一頓美好的晚餐
跟住係今晚的重頭戲欖菜瑤柱蒸馬友。