2018-08-10
舊同事約食飯順便派帖俾我。佢一向都係精打細算嘅人,所以揀地點都係就晒佢,揀咗觀塘區,因為要就佢返工嘅地點。無問題啦,我係最易話為的。佢帶咗我去好多人嘅巧明街裡面其中一間西班牙/意大利式餐廳。餐廳內樓底好高,佈置以紅色為主,絕對有西班牙色彩。都話舊同事係精打細算嘅人,佢問我今晚食力指數如何? 如果唔係太高就唔好叫兩個套餐。因為佢見到餐廳做緊promotion,如果消費滿$300,就可以送乳豬、甜品拼盤、一支酒或者地中海燴海鮮。佢建議,叫一個主菜,再加$68,轉為套餐就可以配埋餐湯、頭盤和飲品,如果想飲特飲就加多少少錢。另外再獨立叫多一個主菜,叫多一杯飲品。就係咁,加加埋埋就可以滿$300,咁樣就可以食埋個乳豬。嘩! 咁都俾佢諗到。無嘢好講,俾個服字佢。係莎樂美腸沙律。啲腸嘅鹹香味好突出,配埋清新的沙律菜就啱啱好。係番茄湯。好濃番茄味,帶少少酸,好醒胃。、一杯有好多士多啤梨粒粒,同埋有青檸。想飲酸啲的話可以篤爛啲青檸。飲落好fresh。另一杯就有好多雜果,味道不算太甜,飲落幾清爽。這個蜆煮得非常有水準。好大碟,蜆肉大大粒,肉質肥美,非常鮮甜。個汁非常之好味,真係可以當湯咁飲。意大利飯帶少少
佢帶咗我去好多人嘅巧明街裡面其中一間西班牙/意大利式餐廳。
餐廳內樓底好高,佈置以紅色為主,絕對有西班牙色彩。
[頭盤] 係莎樂美腸沙律。啲腸嘅鹹香味好突出,配埋清新的沙律菜就啱啱好。
[餐湯] 係番茄湯。好濃番茄味,帶少少酸,好醒胃。
[Strawberry Lemonade]、[Sparkling Fruit Punch] 一杯有好多士多啤梨粒粒,同埋有青檸。想飲酸啲的話可以篤爛啲青檸。飲落好fresh。另一杯就有好多雜果,味道不算太甜,飲落幾清爽。
[意式香草、辣椒、蒜片、橄欖油、白酒汁煮蜆] 這個蜆煮得非常有水準。好大碟,蜆肉大大粒,肉質肥美,非常鮮甜。
個汁非常之好味,真係可以當湯咁飲。
[牛肝菌、野菌、黑松露意大利飯] 意大利飯帶少少煙韌感覺,野菌肉厚味道濃。個汁creamy 得嚟唔覺溜。整體來說非常唔錯。
[乳豬] 係西班牙style做法,唔似得中式做到要脆皮。呢個做法保留到乳豬皮的彈性,係另一種食法,值得一試。
另外就係,佢醃得好入味,肉又嫩,真係必食之選。
真係要多謝舊同事帶我嚟食嘢,價錢又實惠,每人只是二百鬆啲。