2022-09-12
喺灣仔諗唔到食咩,突然諗起收藏好耐嘅和牛專門店,竟然本身冇目標就去試下,餐廳位置隱蔽,以為唔會有好多人,點知我太天真了,下晝3點幾都有好多人喺門外等▪️店內座位唔多,所以基本上都要等一等先可以入座,但係食完餐飯真係覺得好值得等😋記得喺門口部自動點餐機落左單先呀,唔好傻傻咁等▪️餐廳座位以bar枱設計,客人可以望住各位廚師忙住出單,上枱個陣廚師仲會好有型咁擺哂pose比我地影相,好有型😆▪️餐廳食物貴精不貴多,只專心serve三款主食,每款都好有水準👍▪️店員大多數都係講英文,好有禮貌,服務態度好好,我地問店員有冇廁所,店員仲親自帶到上廁所門口🍚 和牛丼𝗪𝗮𝗴𝘆𝘂 𝗗𝗼𝗻𝗯𝘂𝗿𝗶 $𝟭𝟴𝟬和牛鋪滿哂成碗飯,份量好多🍚和牛用上尾崎和牛,牛肉全部都好粉嫩,口感軟滑,經過炙燒迫哂油香,油脂十足,加埋醬汁同生雞蛋令每塊牛更香滑最特別係珍珠米混入牛肉碎,日本生雞蛋撈飯已經好滋味,一啖和牛一啖飯仲多左一層牛肉粒,十分有層次😋🍜特製和牛沾麵 𝗧𝗼𝗸𝘂𝘀𝗲𝗶 𝗪𝗮𝗴𝘆𝘂 𝗧𝘀𝘂𝗸𝗲𝗺𝗲𝗻 $𝟭𝟱𝟬見到佢地嘅麵餅煮完會即刻浸冰,再涼乾令麵質好有彈性一邊望住廚師燒和牛一邊聞到香噴噴嘅牛味,味道一樣軟滑湯底香氣撲鼻,
🍚 和牛丼𝗪𝗮𝗴𝘆𝘂 𝗗𝗼𝗻𝗯𝘂𝗿𝗶 $𝟭𝟴𝟬
和牛鋪滿哂成碗飯,份量好多🍚 和牛用上尾崎和牛,牛肉全部都好粉嫩,口感軟滑,經過炙燒迫哂油香,油脂十足,加埋醬汁同生雞蛋令每塊牛更香滑
見到佢地嘅麵餅煮完會即刻浸冰,再涼乾令麵質好有彈性
一邊望住廚師燒和牛一邊聞到香噴噴嘅牛味,味道一樣軟滑
湯底香氣撲鼻,牛味超濃郁,仲有好多牛肉粒,質地極濃稠,味道偏重,啱哂重口味人士,放入麵條後每條麵都可以沾上濃濃嘅湯汁😋
配料嘅溏心蛋半熟程度啱啱好,紫菜更加印上招牌猩猩,打卡一流
本身諗住咁貴肯定又係賣噱頭,但食完會比人一種好滿足而且絕對值得嘅感覺😳