2018-02-14
前排朋友仔搬左去將軍澳,幫佢執完野之後,我們就去醫肚了。正係我諗緊食日餐定西餐時,佢就帶左我去位於將軍澳中心食日式的咖啡廳CHERRY Tokyo Cafe。餐廳係個開揚的地方,坐得都幾舒適,加上餐廳的原木色調設計,令人有種輕鬆的感覺。黎到Cafe,當然要飲下餐廳的Signature咖啡啦!係三款餐廳推介的咖啡中,我揀左杯只可堂食的法式焦糖燉蛋泡沫咖啡。焦糖燉蛋泡沫咖啡其實係係奶泡上落糖再燒,令味道更豐富,咖啡都幾滑,如果飲咖啡的大家,不仿試下呢到的咖啡。朋友仔個杯係水果冰茶,係跟餐的餐飲。唔好以為免費的餐飲就一定無得揀,餐廳都有唔同的味道比大家選擇,包括白桃、荔枝及熱情果。朋友仔呢杯就係熱情味,味道幾香之餘,仲唔算太甜。小食方面,我們叫左一份迷你牛肉漢堡。牛肉食得出係自家製的漢堡排,口感都幾juicy,另外加埋炸到金黃脆卜卜的薯條,令食慾大增。另外,我們叫左兩份主食,而其中一份就係迷你丼配麵豉湯。叫呢個日式魚生丼係因為我見到呢到有葱拖羅蓉丼!其實餐廳有多款的迷你丼,當中包括朋友點的三文魚親子、霜燒刺身、三文魚甜蝦蓉、雜錦角切刺身、三色刺身,$88的套餐中,你可以揀兩款心水的魚生丼,相
另外,我們叫左兩份主食,而其中一份就係迷你丼配麵豉湯。叫呢個日式魚生丼係因為我見到呢到有葱拖羅蓉丼!其實餐廳有多款的迷你丼,當中包括朋友點的三文魚親子、霜燒刺身、三文魚甜蝦蓉、雜錦角切刺身、三色刺身,$88的套餐中,你可以揀兩款心水的魚生丼,相當抵食。
葱拖羅蓉丼的魚蓉唔會將價就價咁減少用料,拖羅都幾新鮮,而且拖羅mix埋香葱及芝麻真係非常香!
朋友仔揀的三文魚丼都唔弱,有三大片三文魚刺身,雖然三文魚唔算好厚,不過新鮮度都ok。另外,朋友仔話三文魚子夠鮮,同飯一齊食,感覺好滿足。
另外,我們仲叫左一份北海道帆立貝車海老意大利飯。齋睇已經覺顏色好靚,令食慾大增。
意大利飯每粒都漲卜卜,吸滿湯的精華。此外海老非常厚肉,加上煎香的北海道帆立貝,令整個菜式更昇華。
最後,我們仲想傾多陣計,所以就叫左一份麵包布甸配軟雪糕邊食邊傾。由於已經切成小塊,食的時候非常方便。雪糕方面我們揀左牛奶味。如果你係抺茶控,你可以揀抹茶雪糕。
將雪糕放係暖暖的麵包布甸下,就會溶成牛奶汁,配埋麵包布甸都幾好食。
鍾意我的分享的,我邀請你訂閲我的食評,我會繼續與大家繼續吃掉世界,甚至吃掉整個宇宙!(哈哈)