2019-02-10
過年前,好多商舖都減價,呢日我哋去咗K11行街,行完就喺度食晚飯啦,突然好想食中菜,於是就揀咗呢間蓮苑試吓。睇咗個Menu,佢自己主打都係食粥粉面飯之類嘅中菜,但同時亦都提供小菜。我哋四個人叫咗三個小菜、乾炒牛河、一個小食。三個小菜分別係時菜帶子蝦球、玫瑰雞半隻、薑汁炒芥蘭,三個小菜我哋都配左螺頭湯。要讚下個湯,上到嚟真係熱辣辣,湯嘅味道非常好非常入味,裏面亦都有好多瘦肉、螺頭和紅棗。時菜帶子蝦球夠新鮮、玫瑰雞啖啖肉、炒芥蘭炒得非常碧綠,菜亦都好幼嫩,好出色,食唔停口。另外乾炒牛河炒得好有鑊氣,亦都唔會好油膩,我覺得都係好出色嘅食物。小食我哋叫咗涼伴海蜇手撕雞,味道都唔錯啊,海蜇好爽口。最後我哋梗係要食埋甜品先走啦,不過可能由於我哋遲去,有啲我哋想食嘅甜品都已經賣晒了。好彩我仲食到我最想食嘅伯爵茶布甸,真係好好味呀,有茶味一啲都唔甜。另外湯圓亦都唔錯,因佢個湯又薑汁味,我好鍾意。
小食我哋叫咗涼伴海蜇手撕雞,味道都唔錯啊,海蜇好爽口。