2022-09-25 2888 瀏覽
放假梗係要休閒一下,行吓街食個Tea。提早預訂了這間位於K11的餐廳,裝修🤍🖤簡約型格,透光的落地大玻璃,令環境充滿休閒感覺🏖而餐點方面,同樣充滿藝術感,每道菜都好精緻💕.✨Afternoon Tea Set $438 /2位用✨.有別於一般三層架,餐廳將所有茶點放在大白板上,突出之餘,又非常適合打卡📸入面有24件精緻的鹹甜點,還有2件鬆餅,鹹甜點還會不定期轉款;細心啲留意的話,會發現不是全部茶點都是每款兩件,所以可以同朋友/伴侶開心share🫶🏻如果來慶祝🎉的話,重可以要求餐廳係大白板上寫上字句,非常貼心👍🏻.咸點💕▫️蟹肉撻▫️三文魚cream cheese卷▫️檸檬醬鵝肝▫️魚生枝豆撻▫️Cream cheese漢堡▫️Parma ham cream cheese 球▫️三文魚cream cheese小蛋糕.每款都各有特色又精緻,個人最愛🦀蟹肉撻和🍋檸檬醬鵝肝。前者蟹肉鮮味,而且蟹肉份量不少;後者味道香濃,配上檸檬醬,感覺好清新✨.甜點💕▫️檸檬撻▫️朱古力撻▫️黃桃撻▫️紫薯撻▫️蜜柑撻▫️朱古力泡芙▫️藍莓芝士泡芙▫️馬卡龍:朱古力、焦糖、杏仁、蜜糖.甜式款式都好多,而且好精美💕個人最愛🍫朱古力泡芙、🫐藍
✨Afternoon Tea Set $438 /2位用✨

▫️紫薯撻
▫️蜜柑撻
▫️朱古力泡芙
▫️藍莓芝士泡芙
▫️馬卡龍:朱古力、焦糖、杏仁、蜜糖
甜式款式都好多,而且好精美💕個人最愛🍫朱古力泡芙、🫐藍莓芝士泡芙、🍋檸檬撻。朱古力泡芙好香濃朱古力味,藍莓芝士泡芙又夠特別,檸檬撻感覺好清新👍🏻

鬆餅💕
這個鬆餅有驚喜,充滿牛油香,而且口感鬆化,還配上🍓士多啤梨果醬和忌廉,一次可以品嚐兩種口味。

Afternoon Tea Set還會包2杯飲品,可選餐牌上的coffee and tea系列:
🫖玫瑰蕎麥茶
🫖蘋果薑粒茶
前者帶淡淡🌹玫瑰香,而且飲落蕎麥味香濃,有消滯解膩之作用;而後者帶清甜🍎蘋果味,薑味不重,感覺清新💫

🦑火炙帶子.紫薑.漬蔬菜.墨魚汁飯 $198
賣相靚不特止,而且味道都好有驚喜🤩帶子好大粒,而且夠厚身,外邊微微煎香,入邊肉嫩💕墨魚汁飯好creamy,加上紫薑和多種漬蔬菜,口感和味道層次豐富😋
下午茶