2022-07-09 101 瀏覽
每次經過Aeon,都會望到呢間中菜館,心郁郁想去試吓,今次終於試吓佢嘅午市,成間餐廳嘅門面感覺比起一般嘅大酒樓高貴一點,裝修設計主要與藍綠黑為主,一去到,帶位姐姐熱情的招呼態度,以現時嘅服務行業來講,實在好難得,淨係個笑容都已經賺多幾分!一坐低梗係叫自己最鍾意食嘅點心,試吓呢一度嘅食物質素會唔會比起其他嘅酒樓唔同d首先講吓個鮮味蝦餃王,鍾意食蝦嘅我,一定會叫,佢哋嘅蝦餃王蝦肉充足,唔算話特別大粒,質素可以鮮蝦菜苗水晶餃,反而我覺得呢個好好食個蝦餃,佢啲皮唔會一夾起就好易爛,最怕有啲店舖嘅水晶教一教就難,餡料跌到成個籠都係,而且皮薄餡料啱啱好,加埋豆瓣醬食,口感都唔錯招牌灌湯小籠包,真係倒出嚟啲汁都有成個湯匙咁多,以一口小籠包來講都有85分,記得要趁熱食,凍咗就浪費咗,底度有一塊薄薄既嘅翠玉瓜都第一次見,唔錯唔錯酥脆芝士拔絲紅薯卷呢個反而覺得下次唔使叫,因為食到有少少酸味,唔知係因為個芝士定係咩味道,口感都係同軟番薯一樣,不過係炸過咁解,如果小朋友鍾意食香口野,呢個都係可以叫的!呢個黑金流沙奶皇包都係我嘅至愛,我覺得係必叫,入邊嘅鹹蛋黃流沙真係邊食邊流出黎,我都忍唔住食咗兩個,雖然嗰包似

鮮味蝦餃王

招牌灌湯小籠包

酥脆芝士拔絲紅薯卷

呢個黑金流沙奶皇包都係我嘅至愛,我覺得係必叫,入邊嘅鹹蛋黃流沙真係邊食邊流出黎,我都忍唔住食咗兩個,雖然嗰包似住咗喺個籠邊,但係賣相仍然都係靚嘅

另外,屋企人好想食黑蒜醬油肉鬆炒飯,我個人本身唔係話太喜好黑蒜,不過佢切咗粒,酸酸Maymay ,都有開胃嘅感覺,醬油飯真係好香,成碟炒飯都係醬油顏色,炒得好均勻,粒粒分明,唔會有濕嘅感覺,真係酒樓先做到嘅效果

最後仲有紅棗雪耳糖水,甜到剛剛好,唔太漏,紅棗仲要去咗核,係一個好圓滿嘅午餐,最後個肉鬆炒飯都食唔晒要打包😆😆😆

鮮味蝦餃王
招牌灌湯小籠包